Dertig bruggen, en één

 

AA-001Op 1 juni 2015 maakten wij, zes AAers, onze jaarlijkse tocht door het dorp Maasland en terug via de Gaag en Schipluiden. Daarbij passeerden we dertig bruggen. Om onderweg een aantal ophaalbruggen te openen reed Piet Willeboordse op de fiets langs de kant mee. Het was een mooie zonnige dag tussen twee regenachtige en winderige dagen in. De AAers hebben altijd mooi weer zeggen we dan. Na een koffiestop in Maasland ging Arie terug, hij had andere zaken te regelen. Prachtig en rustig was het in het bloemrijke watertje in het dorp Maasland. Spannend werd het net er buiten: drie grote zwanen kwamen vliegenAA-002d recht op ons af. Geïntimideerd door ons gezwaai met de peddels bogen ze af en landden dan maar op de rijweg langs de vaart. Daardoor werd het busverkeer tussen Maassluis en Delft tijdelijAA-003k lamgelegd. Een van de ophaalbruggen over de Gaag bleek helemaal ontzet te zijn en kon niet open, dus maar overdragen. Daarbij werden we gefilmd door een Duitse toerist. Ik bleef onderweg ook nog steeds zoeken naar kalmoes tussen de rietkragen, maar zonder resultaat. Bij de spoorbrug in Schipluiden bezochten we nog de jachthaven en spraken met de eigenaar Erik van Vliet. We aten daar onze boterhammetjes op. Over de Bree-of Lichtvoetswatering (De Vlaardingervaart) ging het huiswaarts. Onderweg dook langs de kant steeds weer Piet op. Op een foto zie je hem op een van de uitkijkstoelen zitten op de plek waar vroeger de Buikslootmolen stond. Bij de loods werden we verwelkomd door Ysbrand die bezig was een grote hoeveelheid plantjes in de tuin te zetten. Daar gaan we binnenkort allemaal weer van genieten.

 

AA-004
De foto’s hierboven zijn gemaakt door Piet en Jan Willeboordse.

AA-005
En dan nog even over de toevoeging “en één” in de titel van dit verhaal. Bij het passeren van de oude trambrug bij de Maaslandse dam zag ik hoe slecht het beton van deze brug was. En dat deed me denken aan een foto die ik onlangs maakte van de restanten van de brug over de Zweth bij het aqua/ecoduct over de A4 in de Holierhoekse en Zouteveense polder. Dit bruggetje heeft het loodje gelegd, het werd gesloopt maar binnenkort zal er hopelijk wel een nieuwe voor in de plaats komen.

Dick van der Velden