Kano trektocht naar Polen

KANO TREKTOCHT POLEN 2015

Kees en Jeanny van der Pijl, Aad Hoogendam.

 P8030062a

1 augustus 2015 start trektocht door Polen. We zijn in Chelmno op het kazerne terrein. Het peloton soldaten staat klaar de fanfare met de majorettes arriveert. De bagage in de legertrucs en de kano’s zijn gisteren al naar de start gereden. We gaan van start in optocht naar het marktplein, een mooie ceremonie, de bekers vliegen ons om de oren net zoals de toespraken, we verstaan ze niet maar de strekking is duidelijk: we zijn van harte welkom! Na een bustocht van zo’n 2 uur zijn we bij het beginpunt van de tocht. De accommodatie is niet helemaal top, maar het weer wel. De volgende dag de eerste tocht een klein rondje over het schitterende meer, we varen achter de Pilot en voor de 2 achtervaarders zij zijn goed te herkennen aan het rode shirt, zo gaat het ook de volgende tochten. Het tempo is goed bij te houden, maar wij zijn ook van de koffie stops en daar doen de Polen niet aan dus we gaan regelmatig even aan de koffie en vooral aan het water want deze weken is het kwik meestal boven de 30 graden.

We kamperen altijd twee nachten op het zelfde terrein. Kampeerplaatsen zijn divers soms net een mooi gerenoveerde kanovereniging en soms nog niet, dan is het weleens behelpen, maar de meren en rivier zijn schoon en daar is het ook lekker om te zwemmen dan ben je ook weer fris.

De tochten gaan over fantastisch mooi water. Eerst de meren die zijn groot met mooie kanten en vergezichten. De Drewca is een rivier die bij elke bocht een nieuw uitzicht biedt, veel bos dus een omgewaaide boom is geen uitzondering en is spannend om te nemen. Er wordt dan ook heel wat af gelachen( en soms gemopperd) bij het nemen van de hindernissen. We hoeven maar heel weinig over te dragen, in 2 weken 4 keer is erg weinig! En als dan bij het laatste overdraagpunt een vrolijk koor staat te zingen bij 35 graden, met daarbij een heerlijke kop soep is het eigenlijk een feestje!!! De Wizla is een heel brede rivier met veel zandbanken en door de droogte die ook in Polen heerst, is de waterstand erg laag. Dus hebben we niet zoveel profijt van de stroming.

En dan de goede verzorging van de maaltijden elke dag een smakelijk bord , waarbij je altijd moet opletten dat je niet te veel krijgt er is altijd ruim voldoende, een luxe na een dag varen of stappen in de omgeving. En met steeds wisselende tafelgenoten, nieuwe verhalen over van alles. Heel veel complimenten voor de koks die op het grote fornuis dat allemaal tevoorschijn toveren. En met een grap de hap weer serveren in hun witte jasjes. De gastheren zijn onvermoeibaar op de rustdagen brengen zij ons naar het openbaar vervoer, zij regelen rondleidingen door de steden, een heuse openluchtmis, wedstrijdjes met de kano, kampvuur, organiseren een feestelijk Neptunesfeest allemaal met heel beperkte middelen. Dit jaar ook nog het jubileumfeest met barbecue met speenvarken! Ook zijn zij altijd bereid iets uit te leggen weliswaar met handen en voeten, want de taal is een echt struikelblok: wij spreken geen Pools of Russisch en zij geen Engels of Nederlands soms wel een beetje Duits. Kortom wij hadden er na het lezen van de verhalen van onze voorgangers van andere jaren, ons een veronderstelling gemaakt. Het meemaken heeft onze verwachtingen overtroffen, het gaat allemaal zo anders maar zo gemoedelijk het gaat zoals het komt! Maar de organiserende kanovereniging zal er het jaar rond heel veel voorbereiding aan hebben en…….dat al 55 jaar achtereenvolgend, super!!!!

Wil jij dit alles ook eens meemaken? Bij het secretariaat van de TKBN is een uitgebreide, nauwkeurige brochure verkrijgbaar over deze tocht.

Polen-01
Aankomst op het kazerne terrein van Chelmno.

Polen-02
Bagage en kano’s klaar voor het transport naar het startpunt.

Polen-03
Ongerepte natuur onderweg.
Polen-04
Het is een drukte van belang op de kampeerplaatsen.
Polen-05
De slotceremonie met prijsuitreiking en herinneringen.