Het Borrelglaasje.

Hallo Natsec maatjes, ik wil jullie graag even mijn verhaal vertellen over een zeer speciaal borrelglaasje, ja het heeft zeker ook iets met het kanovaren te maken,. Het heeft wel even geduurd voor het zo ver was, maar nu wil ik het toch wel even kwijt, de aanhouder wint.

000772_kanosteigers 2 - foto jan willeboordse - def (1)

Zeker een jaar of 10 geleden heb ik een paar keer mee gedaan met de Stad en Ommelandentocht, aan het einde van die tocht ben ik niet gelijk naar huis gegaan maar heb er nog een weekje Lauwersmeer rondvaartocht aangeplakt, even lekker rustig alleen varen en gaan waar je wil.
Ze gaven nog een mooie week weer af, en ook had ik gehoord dat er daar een Zeearend zat en die wil ik wel graag zien zo in het wild. Heb toen mijn tentje opgezet in Dokkemer Nieuwe Zijlen een heel klein campingje bij mensen in de achtertuin maar prima verzorgd.
Heb drie dagen elk hoekje van het Lauwersmeer afgevaren maar geen Zeearend te vinden, het is verder wel een mooie plas als je daarvoor alleen maar in de Maren van Groningen hebt gepeddeld.

BB1a

Op een dag ben ik maar eens naar Dokkum gevaren, dat leek mij wel een leuk stadje, en daar in een Antiekwinkeltje zie ik een leuk schuin dik borrelglaasje staan. Ik dacht dat is wat voor in de kajak, want er zijn er al een paar gesneuveld omdat ze zo dun zijn, er staat ook nog een tekst op n.l
Ljouwerter Beerenburg, en het kost €1. Terug op de camping met de andere vaat mee afgewassen en voor het slapen gaan heb ik hem uitgetest……super glaasje je kan er bijna op gaan staan.

BB2a

Het is een paar jaar verder als ik met de Elfstedentocht mee doe en in Sloten kreeg een ieder die mee voer een tasje met inhoud van de VVV, ik weet niet meer wat er allemaal in zat, maar zeker een klein flesje Beerenburger, zeg tegen die man dat komt mooi uit want daar heb ik een speciaal glaasje voor. Ik hem verteld hoe het er uit zag, zegt hij zul je dat goed bewaren want daar zijn er maar een paar van gemaakt en worden zeer waardevol, ik dacht zo van … ja dat zal wel.

BB3a

Maar goed, ik zeer zuinig op mijn glaasje dat begrijp je wel, heb er vele borreltjes uit gedronken,
maar op de Buitenlandtocht van de TKBN op de Elbe ging het mis. Ik herinner me nog dat we in het clubhuis moesten slapen wegens een te hoge waterstand van de Elbe, heb daar mijn fles met drank en het glaasje in een hoes in de vensterbank laten staan, totaal vergeten. Daar kwam ik pas achter
toen ik met mijn maatje Dick een borreltje wilde drinken op het verloop van een nieuwe vaardag.
Heb toen gelijk aan George Lagas gevraagd of hij even wilde bellen naar de vorige camping, maar daar hadden ze niets gevonden werd er gezegd. Kijk een nieuwe fles is zo gekocht maar mijn glaasje was ik ook kwijt, en dat is in geen winkel te koop. Heb er nu zo ongeveer 10 jaar naar gezocht op allerlei markten, drankwinkels kringloopwinkels maar nooit meer zo,n glaasje gezien.

BB4a

Ben nu met de familie een weekje op Texel en lees in een foldertje dat er in Den Hoorn een rommelmarkt is, zeg tegen mijn vrouw dat ik er even naar toe ga, ik neus wel graag in die oude rommel, je weet maar nooit. Het is in een oude schuur en het ruikt er een beetje naar oude vochtige kleden. Er is een ruimte vol met glaswerk en potten en pannen dus ik speuren naar een schuin glaasje maar weer niets te vinden. Kom ik in een andere ruimte met wat kleding en vind daar een super visbroek, nog in de verpakking Wasserdichte Anglerhose 5€, staat er op, ja luitjes heb er nog een nieuwe hobby bij n,l vissen, en met de kajak kan je op de mooiste plekjes komen om een visje te vangen. Als ik de broek ga afrekenen zie ik op een plank aan de muur een oude wekker staan en een paar glaasjes, ik kijk nog eens, en nog eens goed en denk nee dit is toch niet waar ,pak het van de plank, bekijk het eens goed en roep keihard, Yes Yes hoe is het mogelijk. Een man naast mij zegt zo een kinderhand is gauw gevuld en je kan er maar blij mee zijn. Ik zeg meneer als je even tijd hebt zal ik je er een verhaal bij vertellen maar dat duurt wel even hoor, waarop hij antwoord nee laat maar zitten. Ik denk nu wegwezen want de buit is binnen en dan voor 30 cent. Leg € 7 op de toonbank en zeg mevrouw het is goed zo. Thuis kan mijn vrouw het haast niet geloven dat ik weer zo,n glaasje heb. Hier een foto van het glaasje. Ik schenk nog maar eens in,……..Proost.

Borrelglaasje

Wens een ieder veel vaar plezier, en tot kijk.

Groetjes Jan Willeboordse.