Lezing: Het vervoer over vaarten en vlieten in en om Midden-Delfland

Het vervoer over vaarten en vlieten in en om Midden-Delfland

Door Jacques Moerman

jacqmoerman

Vanaf de Middeleeuwen tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw werden de waterwegen van Delfland intensief gebruikt voor het vervoer. Het zeil, de roeiriem, het trekpaard en de vaarboom waren belangrijke hulpmiddelen om de vaartuigen voort te bewegen. In de streek herinneren rolpalen, boogbruggetjes, vaarsloten en jaagpaden nog altijd aan de regionale scheepvaart. Verdwenen zijn de windassen, botenhuizen en secreten langs het water.
In de lezing wordt aandacht besteed aan het groentevervoer naar de veiling in Den Hoorn en de vrachtvaarders van Schipluiden. De trekschuitroute van Den Haag via Delft naar Rotterdam en die van Delft naar Vlaardingen/Maassluis komen eveneens uitgebreid aan bod. De spreker gebruikt naast foto’s van de huidige situatie ook afbeeldingen van oude kaarten, prenten en schilderijen. Het is een fraai overzicht van alles wat met het vervoer in de omgeving van Midden-Delfland te maken heeft.

De heer Moerman is historicus, van de Historische Vereniging Schipluiden. Meer info LinkedIn

De lezing zal worden gehouden op Dinsdag 22 november 2016 en vindt plaats in de kantine van de Kanovereniging Natsec, aanvang 20.00 uur en de toegang is gratis voor leden. De lezing is voor Natsec leden vooral interessant omdat het gaat over het gebied waarin veel kanoroutes zijn.

Voor aanmelding of verdere informatie ledenadministratie@natsec.nl
Dick van der Velden, 16 okt. 2016