Roeitocht Vlaardingen Schipluiden

 Sloeproeien op de Vlaardingse Vaart

Willem Borsboom heeft op zaterdag 25 maart 2017 een roeitocht begeleid van de Vlaardingse haven naar Schipluiden en terug, via de Vlieten, naar de rivier de Nieuwe Maas. Totaal hebben ze 45 kilometer geroeid. Lunch gebruikt in Schipluiden.

De foto

De eerste sloep die op de Vaart vaart en Schipluiden bereikt.

Verslag van de roeitocht

De Mariniers organiseren al een aantal jaren met enkele teams tochten door het land en zelfs daarbuiten. Vorig jaar maakten ze zelf een tocht van Rotterdam naar Londen via Vlissingen waar een dag gewacht moest worden vanwege het slechte weer. Deze keer was er een Rotterdams team die van Rotterdam naar Schipluiden roeiden. Een tocht van 45 kilometer. Willem ook een vervent roeier/stuurman bij de Port of Rotterdam vatte het plan op om de sloep te begeleiden vanaf de Vlaardingse Haven naar Schipluiden en terug met de fiets.

Prachtig weer voor de tijd van het jaar, eind maart. Rond 8 uur vertrok men uit het centrum van Rotterdam en even na 9 uur bereikte men de Vlaardingse Haven. Het zat even tegen want de sluis had mankementen en kon niet bediend worden. Gelukkig na een half uur was het euvel verholpen en werd de tocht hervat. Via de sluis en Oude Haven bereikten men de kleine sluis naar de Vaart. De sluis werd op afstand bediend en de passage verliep vlot. Nog even een stukje door Vlaardingen en langs diverse jachthavens waaronder ook kano vereniging Natsec. Willem hoopt in de toekomst met zijn team ook deze tocht te maken en wie weet is er een ontmoeting/rustpunt te regelen bij Natsec. Even later voer men het mooie gebied langs de Vaart in.

Onderweg

De ene na de andere mooie boerderij of huisje zag men vanuit de sloep aan het oog voorbij komen. Willem fietste lekker mee en maakten op diverse punten foto’s. Het seizoen was nog niet begonnen wat resulteerde in lekker doorroeien op een rustige Vaart. Hier en daar een enkel jachtje, visser of fietser langs de Vaart die wel vreemd opkeken. Dat had men nog nooit gezien:
een sloep met 8 roeiers en stuurman. Het bleek ook de 1e sloep te zijn die deze tocht ondernam naar Schipluiden.

Lunchpauze

In Schipluiden was al met de uitbater van het Middelpunt overleg geweest om daar af te meren en de lunch te gebruiken. U begrijp dat de hongerige Mariniers wel wat lusten. De kelen werden goed gesmeerd en de borden waren spoedig leeg. De tocht werd weer hervat en gezien de voorspoedige reis werd besloten om nog een extra rondje over de Vlieten te maken. Via de Noordvliet en langs het Jachthuis werd de Boonervliet bereikt waar Willem op de uitkijktoren klaar stond met zijn camera. Hij riep zijn roeivrienden luid toe om door te gaan want er stond hier een stevig tegen wind. Op de Vaart uitgekomen roeide men weer in de luwte van de dijk.

Via de sluis bereikte men weer de Oude Haven en besloot men niet op de brugwachter te wachten maar diep gebukt onder de brug door te drijven. Bij de Visbank waren de terrassen druk bezet vanwege muziek activiteiten en menig bezoeker keek vreemd op naar de roeisloep. Het zal je hobby maar wezen zal menigeen hebben gedacht. Via de grote sluis bereikten men weer de Voorhaven en roeide men even later de Nieuwe Maas weer op richting Rotterdam.

Willem Borsboom

Klik rechts op de foto voor meer foto’s.
Roeitocht Vlaardingen Schipluiden - maart 2017