Toertocht Bernisse zondag 20 augustus

Bernisse

Aanstaande zondag gaat de toertocht naar de Bernisse. 

We starten in Heenvliet, varen tot het Spui en dan weer terug naar Heenvliet. Omdat er mogelijkheden zijn om verschillende kanten van eilandjes te nemen, zul je niet het gevoel hebben heen en weer te varen.

Bij mooi weer is het aan te raden om zwemkleding mee te nemen.

We verzamelen om 8:45 uur bij kanovereniging Natsec om de kano’s op de trailer te laden. Daarna vertrekken we om 9:15 uur naar Heenvliet. Het is geen lange tocht, dus afhankelijk van de stops die we maken zullen we rond 4 uur weer terug zijn in Vlaardingen.

Ga je mee, geef je dan op bij de toercommissie, email: toerkanovaren@natsec.nl

De natuur

De Bernisse is een acht kilometer lang water op Voorne-Putten in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het loopt van het Spui tot het Scheepvaart- en Voedingskanaal dat parallel loopt aan het Hartelkanaal. De Bernisse was vroeger de belangrijkste scheepvaartroute tussen Holland en Vlaanderen.

In 1976 was de Bernisse niet meer dan een grote sloot veroorzaakt door verzanding. Gelukkig is er ingegrepen met als doel een nieuwe functie voor de Bernisse. De Bernisse vormt nu de scheiding tussen de eilanden Voorne en Putten.Het dient als verbinding waardoor zoetwater vanuit het Spui ingelaten wordt in het Rijnmondgebied. Hiermee wordt de verzilting tegengegaan die veroorzaakt wordt door het via de Nieuwe Waterweg binnenstromend zeewater. Aan de Bernisse liggen de plaatsen Zuidland, Abbenbroek en Heenvliet.

 

Omdat gemotoriseerde vaartuigen  niet zijn toegestaan is het heerlijk rustig varen. Op de oevers bij Abbenbroek en Simonshaven zijn bovendien zwemstrandjes. De oevers van de Bernisse zijn met bruggetjes met elkaar verbonden. Vogelliefhebbers kunnen hier volop genieten;tijdens het voorvaren hebben we van alles gezien waaronder het altijd weer imponerende ijsvogeltje.