Biesbosch weekend 2017

Biesbosch weekend, 16/17 september 2017

Ons jaarlijkse weekend naar de Biesbosch is in zicht.

In dit doolhof van rivieren, eilandjes met wilgen en kreken met schoon en helder water kun je de Biesbosch het best leren kennen.In alle stilte kunnen we door smalle kreken en moerassig gebied op zoek gaan naar prachtige ijsvogels of roofvogels zoals de visarend, kiekendief en buizerd. Terwijl ook bevers of een beverburcht  tot de mogelijkheden behoren. Verder is er ook een grote sortering aan prachtige bloemen en planten. Voor ieder wat wils. Omdat dit gebied behoort tot één van de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa kun je er ook eb en vloed meemaken.

Wat gaan we varen

Er is een nieuw gebied ingericht speciaal voor kanoërs; het prachtige natuurontwikkelingsgebied Jantjesplaat. Hier zullen we onze eerste tocht varen. We rijden met de auto’s naar de Kop van ’t land in Dordrecht. Daar varen we met het veer over naar de veerweg en dan rechtsaf naar Spieringsluis. We komen dan vlak na de afslag naar links aan de linkerhand een mooie instapplek tegen vlak bij de Spieringsluis.

Google Maps

In dit  water bij de Hilweg en de Spieringsluis zullen we de kano’s te water laten. De auto’s kunnen we hier ook parkeren. Vanaf hier kunnen we het nieuwe gebied makkelijk invaren.

De eerste dag varen we via dit gebied naar onze overnachtingsplek “De Biesboschhoeve” op eiland ‘De Vischplaat’ .

Camping de Biesboschhoeve

Naast dat zij een melkveebedrijf met 52 zwartbonte melkkoeien runnen, werken zij ook mee aan het natuurbeheer van de Biesbosch. Het natuurbeheer bestaat uit het begrazen van de verschillende eilanden in de Biesbosch met hun kudde Schotse Hooglanders. Het vlees van deze koeien wordt in eigen beheer verkocht onder de naam Biesboschvlees. Ook nemen zij  deel aan het project ‘Adopteer een koe’. Zo kun je het welzijn van de dieren mee ondersteunen.

Verder zullen we dit weekend bij de Zwarte Keet een wandelingetje maken. In de Zwarte Keet zie je hoe griendwerkers vroeger hun werk deden in de Biesbosch. Vanuit deze houten griendkeet deden mannen plant- en oogstwerk in de grienden. Dit zijn de moerasachtige bossen van de Biesbosch. Zwaar werk, waarbij de mannen ook nog weken van huis waren en in dit soort griendketen sliepen. De grienden zijn er nog steeds, de griendwerkers niet meer.

Op donderdag 14 september aanstaande zullen we besluiten of het weekend naar de Biesbosch doorgaat. De weersverwachtingen zijn tot nu toe zo veranderlijk en slecht dat we dit nog even aanzien. Als je je hebt opgegeven voor het weekend krijg je in ieder geval een bericht als het weekend niet doorgaat.

We verzamelen zaterdag 16 september bij Natsec om 8.45 uur, vertrek ca. 9.30 uur. Dan zijn we zondagmiddag rond 17:00 uur weer terug.
De trailer gaat mee.

Wie gaat er mee

Je kunt je opgeven via:

toerkanovaren@natsec.nl

Hopelijk tot aanstaande weekend, de toercommissie.