Tocht langs de Verdwenen Molens

Zaterdag 21 april: Tocht langs de ‘Verdwenen Molens’

Kanovereniging Natsec, de Historische Vereniging Vlaardingen en de Vlaardingse Fluisterboot organiseren een “Verdwenen Molens” tocht. Varen of fietsen langs maar liefst 13 plaatsen waar in het verleden molens stonden?

Een bezoek brengen aan een echte Oudhollandse watermolen? Het kan allemaal op zaterdag 21 april 2018. Een gids vertelt over de verdwenen molens onderweg en tijdens het bezoek aan de Groeneveldse Molen, die te vinden is bij het kleinste (kerk)dorp van Nederland, namelijk ’t Woudt.

Website Groeneveldse Molen

De Andante vertrekt op 21 april vanaf de kade bij de Natsec loods

Varen of fietsen?

Gevaren kan worden met de Vlaardingse Fluisterboot “Andante” of (voor geoefende kanoërs) met de kano. Fietsen met eigen fiets kan natuurlijk ook. Elke groep kan maximaal uit 25 personen bestaan. De heen- en terugtocht is voor de Fluisterboot elk ongeveer 10 km. De kanovaarders varen via de Blakervaart in totaal 30 km. Bij de Groeneveldse molen is voor de kanoërs en fietsers een beperkte picknickmogelijkheid. Lunch s.v.p. zelf meenemen.

Voor meer informatie over vertrektijden, inschrijving etc. klik hieronder op “Continue reading”.

Vertrekpunt en vertrektijden

Er wordt gestart bij kanovereniging Natsec aan de Watersportweg 40, 3138 HD Vlaardingen. Dit is ook direct al een plaats waar zo’n grote poldermolen heeft gestaan. In het clubhuis van Natsec wordt hieraan een kleine expositie gewijd. Natsec is ook de plek waar de tocht eindigt, zodat u daar (nogmaals) op uw gemak de expositie kunt bezichtigen.

De vertrek-/terugkomsttijden zijn:

Fluisterboot: opstappen vanaf 09:00 uur, afvaart 09:30 uur / ca 14:00 uur terug bij de steiger
Kanoërs: Start ca. 09:00 uur / terug ca 15:30 uur
Fietsers: start 13:00 uur/ terug ca 17:30 uur

Kosten

Kanoërs en fietsers betalen € 3,50, dat is inclusief rondleiding en een beschrijving. Degenen die met de Fluisterboot gaan, betalen € 12,-. U krijgt daarvoor een rondvaart, koffie met een koekje aan boord, een uitleg en beschrijving van route en de rondleiding in de Groeneveldse molen.

Als passagier van de Fluisterboot kunt u als optie voor € 7,50 een broodjeslunch (te nuttigen aan boord) bestellen. Dit graag bij uw inschrijving aangeven.

Inschrijving

U dient van tevoren in te schrijven via www.vlaardingsefluisterboot.nl/molentocht.  Uw inschrijving is pas na betaling definitief. Na betaling ontvangt u een bevestigingsmail, dit is tevens uw deelnamebewijs. Uw deelname wordt tegelijkertijd doorgegeven aan de organisatoren.

Kaartjes bestellen (klik op de blauwe link)

Wees er snel bij

De omvang van de groepen is beperkt dus geef u snel op, bij voorkeur voor 1 april 2018.

Achtergrondinformatie

In Midden-Delfland stonden in het verleden tientallen molens die de polders droog hielden. Slechts enkele molens, waaronder de Groeneveldse Molen bij ‘t Woudt, zijn behouden gebleven. Op de plaatsen waar de grote watermolens stonden, zijn soms gemalen geplaatst. Deze zijn makkelijk herkenbaar, maar de andere plaatsen zijn niet altijd eenvoudig te vinden. Tijdens de tocht zijn de oude molenplaatsen gemarkeerd. Na deze tocht weet u er alles van.

Meer informatie

www.natsec.nl 
www.hvv-vlaardingen.nl
www.vlaardingsefluisterboot.nl
www.molendatabase.org

Voor verdere vragen kunt u e-mailen naar Ledenadministratie@natsec.nl of bel 0616972255