AA tocht met nieuwe ontdekkingen

AA tocht met nieuwe ontdekkingen

Maandagochtend, 28 mei, vertrokken vanaf het Natsec terrein 6 kajaks voor een tochtje over de Vaart, Vlieten en Foppenplas naar het Jachthuis voor een kopje koffie of thee. Lekker weer en al rustig peddelend bereikten we de Vlieten. We besloten via de Noordvliet te gaan. Nabij Vlietzicht werd onze aandacht getrokken door een flinke visboot met 3 personen erin. Driftig waren ze in de weer met het lichten van fuiken. We keken verbaasd op, is dat nog mogelijk en toegestaan op deze wateren? We besloten er naar toe te varen. We werden hartelijk ontvangen en kregen uitleg van hun activiteit: aantal, soorten vis en het meten werd nauwkeurig genoteerd. Delfland doet regelmatig onderzoek naar de visstand in de regio en deze keer waren de Vaart en Vlieten aan de beurt. Bij de Noordvliet gebeurde het zelfde waarop wij besloten door te peddelen.

  

Op de Noordvliet werd nog even onder het bruggentje gekeken waar we niet in mochten varen vanwege een verbodsbordje! Willem had zijn twijfels of dit rechtsgeldig is maar gunde de bewoners hun eigen kreekje wat er prachtig uitziet met de waterlelies en opkomende rietbeplanting. Even later voeren we via de smalle doorgang de Foppenplas op waar we een rondje om de tonnen maakten. Hoewel enkele smokkelden onder het mom van foto’s maken of de boeien al eens eerder gezien te hebben! We besloten naar het Jachthuis te gaan. Bij vele oudjes beter bekend als v. Dijk. De koffie, een enkeling nog een gevulde koek, smaakte ons goed. Een tweede bakkie volgde want we zaten lekker in het zonnetje te babbelen met wat sterke verhalen erbij.

Kalmoes

De tocht werd weer hervat en via het kleine slootje tussen het eilandje en de Bommeer bereikte we het meertje weer. Willem lag hier met zijn kajak verdekt opgesteld en maakte van ieder wat foto’s. Dick vroeg Willem even mee terug te peddelen daar hij een in bloei staande riet soort had ontdekt die enkele jaren niet meer was gezien in deze omgeving. Trots toonde Dick aan Willem de rietbosjes kalmoes die nu een bloem/vrucht droegen. Dick werd op de foto gezet met zijn ontdekking. Daarna weer achter de groep aan want die waren intussen al halverwege de Boonervliet. Ze deden het rustig aan en we haalde ze weer in op de Vlaardinger Vaart. Spoedig bereikten we de vereniging en stalde onze kajaks weer in de rekken.

Archeologisch Erf

Dick nodigde ons uit om even naar de activiteiten te gaan kijken in de Broekpolder waar men met een project bezig is van het opzetten van een boerderij uit vervlogen tijden. Dat leek ons wel wat dus snel op de fiets richting de bouwactiviteiten. We klommen de terp op en zagen een groot bouwwerk van boomstammen, takken en twijgen. Willem stuiten op een kudde schapen die werd begeleid door een schaapsherder. Een driftig rond rennende hond zorgde er voor dat afdwalende schapen weer in de kudde terecht kwamen. Mooi schouwspel om dit van nabij te zien. Het leverde weer enkele leuke plaatjes op. Willem sloot zich weer aan bij de groep. Je zag al duidelijk een geraamte in de form van een gebouw. We werden hartelijk ontvangen door leerlingen van de Leidse Universiteit. Onder leiding van 2 beroepskrachten waren leerlingen bezig met zagen van de boomstammen op juiste lengtes. Andere waren bezig met pen en gat verbindingen om de boomstammen onderling te verbinden. Twijgen werden gebruikt voor een nog sterkere verbinding. Ook waren er al enkele wanden gevormd van twijgen die later met leem dicht gesmeerd zouden worden. Het werk werd voornamelijk met oude gereedschappen en met de hand uitgevoerd. Alle activiteiten werden met een stopwatch bijgehouden om er zo achter te komen hoe lang men in het verleden ook bezig waren geweest om zo groot bouwwerk te maken. Ook werd alles op de foto vastgelegd. Iedere handeling of verbinding werd zo in de boeken genoteerd. Het grote gebouw is onderverdeeld in wonen en stallen voor de dieren. Men leefde vroeger bij en naast elkaar om zo de dieren bescherming te bieden. We bedankten de leerlingen voor hun uitleg en de projectleider voor zijn gastvrijheid. We gingen met een goed gevoel en veel indrukken richting huis.

Klik rechts op de onderstaande foto voor de volgende foto’s.
AA tocht - mei 2018