De Monstersche Sluis gaat weer open.

De Monstersche Sluis

Na gedegen onderzoek en liefde voor heropening van de MONSTERSCHE SLUIS werd er een tocht georganiseerd naar Maassluis om via de sluis een rondje in de haven van Maassluis te peddelen. Goed voorbereid kwamen we aan bij de Vereniging en beladen met drinken en eten vertrokken wij maandag om 9 uur richting Maassluis.

Al snel deed het verhaal de ronde dat de sluis nog niet open was. Dit bericht was net binnengekomen tijdens het instappen na een belletje naar het thuisfront! Maak niet uit we gaan gewoon naar Maassluis en zien daar wel hoe het er voor staat. Ondanks dat de berichten voor uitzonderlijk warm weer zou zorgen viel dit behoorlijk tegen want er hing nog een behoorlijke nevel over het water. Op de Noordvliet voelde Cees de zon alweer prikken. Dat gaat goed komen Willen even geduld. Dick en Wim vertelde nog bijzonderheden over de vele planten en bloemen die we zagen. In Maassluis aangekomen bezochten we eerst de kantine op van de jachthaven voor een kopje koffie. Arie vertelde ons ondertussen enkele verhalen. Even later verder Maassluis in waar we zochten naar een brug die zou draaien zodra de sluis in gebruikt zou worden genomen. Twee bruggen geprobeert en diverse mensen gevraagd of de bruggen draaide. We hadden pech en besloten aan de kade af te meren en naar de sluis te lopen om te kijken hoe het er voor staat. Van verre zagen we het al: geen doorkomen aan, een aarde wal en grote schotten hout sloot de sluis van binnenuit goed af. Dit was aan de havenzijde precies het zelfde.

Renovatie

Mannen we maken een groepsfoto en kijken nog wat rond. Op de sluis liep een vrijwilliger rond voor het behoud van de sluis en heropening. De beste man vertelde ons vele nieuwtjes en zaken die nog nodig waren voor opening van de sluis. De sluis zou nog drooggepomp worden voor onderhoud aan de muren en scharnieren. Ook worden er nieuwe deuren gemaakt daar de vorige nepdeuren waren zonder mechanisme voor leeg of volpompen van de sluis. Ja mannen dat gaat nog enkele maanden duren maar dan is er iets moois voor Maassluis ontwikkeld die de haven weer met het achterliggende land verbindt. We bedankten de heren voor hun uitleg en beloofden bij de opening weer aanwezig te zijn om dan de haven echt in te peddelen. De weg terug naar huis verliep prima onder het genot van een heerlijk zonnetje. Op de vereniging werden we hartelijk ontvangen door IJsbrand die bezig was met het schoonspuiten van de kade. De kajaks lagen spoedig in de rekken. Willem besloot nog even op het terras zijn boterhammetje op te eten en zich te laven aan een blikje fris. Een leuke AA tocht met interessante info over de MONSTERSCHE SLUIS.

Link: Stichting de Monstersche Sluis

Klik rechts op de foto voor de volgende foto
Monstersche Sluis