Bezoek Midden-Delfland vereniging

Bezoek aan de Midden-Delfland vereniging

Maandag 3 september.

Ook vandaag vaart de AA weer uit. Om kwart voor  negen  zien we een bedrukt kijken Jaap de loods inlopen. Hij wil wel mee maar het gaat vanochtend niet soepel. Dus  komt hij ons alleen maar een plezierige tocht wensen. We gaan naar het informatie centrum  van de Midden Delfland Vereniging.

  

De lijst van deelnemers telt acht varenden en één  fietser, Gerard Verbeek. In de kano’s stappen Wim de Kan, Ronald Voogt, Jan Vollering, Peter Bazuin, Cees Ronde, Arie van Montfoort en Wim van der Eijk.Tot ons grote ongenoegen is de vaste fotograaf en verslag schrijver ( Willem Borsboom) niet mee.

Dus ontstaat er een wat minimaler verslag van deze tocht.  Het was mooi zacht weer, geen felle zon, vlakke waterspiegel en een licht briesje in de rug. Er zijn geen spannende missers bij het instappen  dus gaat het gezwind vooruit richting Schipluiden.  Onderweg  zien we dat het gat in de dijk waar Dick van der Velden ons  afgelopen winter bang voor maakte is gedicht. De fietsers  raken op deze plek niet meer door een afkalvende dijk te water, en een dijkdoorbraak is dus door de oplettende melding van Dick aan het waterschap voorkomen.Na een knap uurtje zijn we in het schone dorp Schipluiden en moeten we beslissen of we overdragen of gaan lopen vanaf de brug  richting Hodenpijl.

Zes  mensen beslissen te varen en Cees vergezelt Gerard op de laatste kilometer te voet. Maar niet voordat de koffie of sapje genuttigd is op de bankjes bij de brug. De meer kapitaalkrachtigen of vergeetachtige ( zij die niets mee hadden genomen) gaan op het terras bij de bakker koffie met koek ?? bestellen.  Gelukkig  heeft het autoverkeer bij de brug weinig hinder ondervonden van de overgedragen kano’s en na een krap half uurtje  deden we de laatste etappe  tot aan de brug bij Hodenpijl.  Daar werd het uitstappen wel wat listig  want de kant was best hoog en we zagen Arie bungelen op het randje, en zijn kano schoot al onder zijn voeten weg. Zou het een nat pak worden? Nee hoor , gelukkig niet. Hij redde het net.

Groen & Gezond Midden-Delfland

Op de kade stond onze  gastheer van vandaag ons al op te wachten. Precies op tijd want het was exact 11.00 uur. Martin Visser de secretaris van de Midden Delfland Vereniging had het hek al open gemaakt.  Gerard  rende al het pad af want hij moest  wel nodig. Hopelijk is dat goed afgelopen.Zodra iedereen de boten op hoger wal had gehesen liepen we gezamenlijk over het houtsnipper  pad en het bruggetje het landgoed met authentieke varkens stal, koeienstal en een minder authentieke hooiberg. Martin vertelde over de deelstellingen van de Midden Delfland Vereniging en  het belang Van het mooie groene open gebied  waar wij zo uitgebreid van kunnen genieten  tijden de wekelijkse AA tochtjes. In de expositie ruimte is duidelijk  de samenwerking met alle natuur vriendelijke  organisaties zoals Zuid Hollands Landschap, natuurmonumenten, vogelbescherming en uiteraard de Cita Slow gemeentes te zien.  Martin maakt ons attent op 29 september . Dan is een grote manifestatie  met  vele sportieve mogelijkheden  en verenigingen om zich in de kijker te spelen. Is dit ook geen mooie kans voor Natsec. We kaarten het aan. En éen onzer besluit spontaan lid te worden van de Midden Delfland vereniging . Bravo!

  

Na nog een 3 kwartier snuffelen in de tuin en op het erf van het landgoed steken we de weg over naar het Kerkje en het restaurant van Hodenpijl. We keuvelen wat en zien veel.

Onze gastheer Martin krijgt een mooie fles wijn als dank voor het verhaal. Hij zegt nog dat had echte niet gehoeven  en  de kanoërs suggereren nog even bij het rondgaan met de pet dat Wim nu misschien wel te royaal uitkomt. Maar als dat zo is zal hij het teveel aan een goed doel schenken. Daarmee is ieders geweten gerust gesteld en  vangt de terugreis aan.

  

Om 14.00 uur was de vaart ten einde. Het was weer een leuk tochtje.

Maandag 3 september.