30 Bruggentocht

Maandag 17 juni om 9.00 uur staat een wat beperkt aantal AAers klaar om de jaarlijkse tocht vanaf Natsec, door de vlieten naar Maasland en zo verder via de Gaag en Schipluiden terug naar Vlaardingen te ondernemen. Zoals de titel al verraadt passeren we gedurende deze tocht 30 bruggen.

Het weer is perfect rond de 21 graden bij aanvang. Prachtige blauwe lucht en zo hier en daar wat mooie witte cumulus wolken die het landschap nog mooier maken dan gewoonlijk.

Piet Willeboordse , de broer van, is weer ingeschakeld. En na een voortvarende start nemen we hem al waar bij de brug over de Kwakel. Eerst hebben we de dames bij het Jachthuis al even laten weten dat we volgende week weer bij hen op de koffie komen, met als reden dat we vandaag een lange tocht ondernemen en het nu nog te vroeg is voor de eerste stop.

We varen door de Noordvliet richting Maassluis. De vegetatie in en rond de vliet is op haar mooist. Grote witte waterlelies en gele dotters drijven boven op het heldere water. Voor de brug slaan we rechtsaf het dorp Maasland in. Langs de Kluiskade en de kluishoeve stoppen we en moeten we de kano overdragen. Gelukkig staat daar een comfortabele bank waar we met 4 man op kunnen zitten om ons meegebrachte koffietje uit de thermoskannetjes te toveren. Een kwartiertje pauze en we moeten door. Honderd meter sjouwen om vervolgens de kano’s tegenover museum de Schilpen weer te water te laten.

Dit stuk is weer heel anders. Nu varen we door de gracht, langs de mooie historische gevels en vriendelijk gedag zeggende mensen. We vervolgen de tocht via de rijkelijk met bloemen begroeide vaart tot aan de Gaag.

Daar gaat het rechtsaf en na weer een stief kwartiertje komen we bij eerste brug die door Piet moet worden opgehaald. Dat fikste hij alleen. Bij de tweede brug aangekomen zien we Piet staan trekken en sjorren, maar geen beweging. Dus broer Jan klimt uit zijn kano en gaat mee aan de ketting hangen. En Ja hoor daar gaat de brug omhoog. Hou jij hem alleen vraagt Jan nog aan Piet. En na een luid ja vertrouwen wij er op en varen we onder de brug door.

Een nat pak

Zo gaat het nog een paar keer en dan voorbij De Vette komen we bij de slechtste brug op ons traject. Geen borging, een los zittende leuning en vastgeroeste scharnieren. Daar is geen beginnen aan zegt Piet en hij verordonneert ons uit de kano te komen en deze over te dragen om vervolgens deze vijf meter verder weer in het water te leggen. Maar wat zien we? Daar staat Gerard van Schijndel, die voor het eerst mee is met zo’n tocht tussen wal en schip. Tot zijn middel in het water. Gelukkig is het niet koud en hij besluit nadat de kano is leeg gemaakt van al het water moedig verder te varen. Het gaat prima en we varen door tot aan de pleziervaart haven van Schipluiden. Waar we altijd vriendelijk worden ontvangen en ook nu weer de koffie automaat ons te dienste staat. Op een mooie terras stoel gezeten nuttigen we onze lunch.

Een klein uurtje later stappen we weer in en varen onder de trambrug door richting Vlaardingen. Het is nog steeds heerlijk weer en langs de beeldentuin naderen we het beeld van Jongkind. We zwaaien met z’n allen naar hem maar hij groet niet terug. Hij staat stokstijf te tekenen of schilderen. Dan zijn we op ons laatste stukje Vlaardinger vaart. Terug naar Natsec.

Gerard is inmiddels weer opgedroogd en nadat de kano’s in de loods liggen drinken we een heerlijk koel Hertog Jan biertje.

Zo’n tocht is toch mooier dan een vakantie in het buitenland zegt nog iemand. Dit om de wegblijvers en vakantiegangers het nog maar een keer in te wrijven.

Deze tocht werd volbracht door:
Jan Willeboordse, Cees Ronde Arie van Montfoort, Mark, Gerard van Schijndel en Wim van der Eijk. En met grote dank aan Broer Piet.