Retourtje Terschelling

Zaterdagochtend 31 augustus zijn we met z’n vieren vertrokken vanaf Roptazijl naar Terschelling, Dolf, Kees, Frits-Jan en Ruud. Zelf zou ik dit vorig jaar al varen als NZKV tocht, maar dit ging niet door vanwege de wind. Dit jaar hebben we dit met een groep zeekajakkers van Natsec gepland.

We hebben een prima tocht gevaren. We hadden mooi weer en stroom mee. Om 9:45 uur vertrokken en 14:10 kwamen we aan op West-Terschelling, waar we op zoek gingen naar de camping Cnossen. ’s Avonds nog een stukje gelopen en heerlijk zeebaars gegeten bij restaurant De Zee. Daarna weer terug naar de camping en nog een paar uur slapen, want om 4:00 uur gaat de wekker weer.

De volgende ochtend vroeg op, tent inpakken en met de kajak naar het water lopen. Het was laagwater, zodat we een stukje verder moesten lopen. We zijn om 6:00 uur vertrokken, een half uur later dan gepland. We zouden we nog net de stroming mee hebben tot de eerstvolgende boei in ons schema. Helaas begon de stroming al te keren en hebben we 3 uur gekanood in plaats van een uur, zoals gepland. Daar aangekomen kwamen we bij de vaargeul naar Harlingen en gingen we ineens 6 km/u zonder te peddelen.

De vaargeul was een stuk drukker en we waren niet de enigen die met de stroom mee naar Harlingen gingen. Een stukje voor Harlingen zijn we afgeslagen en over het wad naar Roptazijl gevaren waar we om 13:00 uur aankwamen.

Dit was voor ons allemaal een erg leuke en nuttige ervaring. We hadden nog niet eerder op het Wad gevaren en hebben hier veel van geleerd. Ook was ik blij met het vaarschema van Rene Schneiders, die de tocht vorig jaar al had gepland. Voor wie de routes wil zien, die staan op: Roptazijl – Terschelling en Terschelling-Roptazijl.