Verslag AA Bruggentocht

Na de Corona maanden eindelijk weer een grote tocht kunnen organiseren. Maandagochtend verzamelde zich 11 kajakkers en 3 fietsers zich bij Natsec. Piet zou deze tocht weer de bruggen over de Oost Gaag openen. Willem maakte van de tocht foto’s en een verslag. Mooi weer dus ook veel wandelaars en fietsers langs de Vaart die bewonderend de kajakkers gaden sloeg. Willem en Jaap reden naar de Boonervliet waar zij de vaarders opwachten. Bij de Foppenplas ontmoette we Piet die vanaf het Jachthuis de groep begeleide. Men had deze keer voor de Middenvliet gekozen daar via deze route een extra brug werd gepasseerd. Dat leverde natuurlijk extra rekkenwerk op want ieder jaar komt de vraag: hoeveel bruggen waren het nu? Het ene jaar 29 dan weer 30 en nu 31? Later zouden we verrast worden door een extra noodbrug in Maasland. Dus weer rekenen!

Koffie met stroopwafels

In Schipluiden aangekomen bleek de grote klep van de ophaalbrug weg te zijn voor renovatie. Doch de doorvaart werd geblokkeerd door pontonnetje. Vele verzonnen weer manieren om uit te stappen zelfs Wim haalde caperiolen uit om via het pontonnetje te klunen. Gelijk werd de overdraagplaats gebruikt voor een koffiepauze. Anne kreeg het voor elkaar om over te steken via het pontonnetje om naar de bakker te gaan voor stroopwafels. We kwamen niets tekort want er waren nog meer koeken. De volgende brug lag dichtbij en is ook te laag dus er werd besloten om kajaks over straat naar de volgende instaplaats te dragen. Tot onze schrik zagen we nog een noodbrug over de Oost Gaag liggen dus de wandelmars werd voortgezet of de kajak werd voortgesleept naar de noodbrug. Sommige lage kajaks konden er onderdoor. Via de idyllische dorpskern van Maasland werd de tocht voortgezet.

De bruggen openen

Willem zocht nog wat leuke plekjes om wat foto’s te maken. Sommige deden hun best om goed voor de camera te komen. Zeker de nieuwkomers, Anne en Lennie, want die vonden deze tocht een hele uitdaging. De fietsers stonden bij de volgende brug alweer klaar. Piet ramde de keggen met een zware hamer uit de behuizing waarna met vereende krachten de brug een klein stukje werd geopend. Vaak was Jan, de expeditieleider, als eerste onder de brug door gevolgd door Cees. Een enkele brug bood flinke tegenwerking zodat ook Willem werd ingeschakeld en zelfs de bewoonster van de boerderij schoot te hulp. Zij gooide haar gewicht in de strijd en de brug zakte weer op zijn plekje. De volgende bruggen werden door Piet keurig geopend. We kwamen nog een brug tegen waarvan de kabel al jaren kapot is dus dat werd weer uitstappen. Menigeen had een natte broek of voet want de walkanten waren hier behoorlijk stijl. Jan een introducé die met ons ook de tocht wilde meemaken haalde rare capriolen uit hangende aan de brug om er zo uit te kunnen stappen.

Lunchpauze

Bij de boerderij van de Vette werden de kajaks op de wal getrokken. Zelfs met vaarder er nog in. Altijd leuk gezicht en Willem stond in aanslag met zijn camera om eventueel te water geraakte personen op de gevoelige plaat te zetten. Anne genoot van de tocht en appte wat foto’s naar het thuisfront om haar man de belevenissen te laten zien. We zochten een plekje in de schaduw om onze boterhammetjes te nuttigen. Ook de thermosflessen werden verder leeggedronken. Er werden wat spannende tochten aangehaald of belevenissen tijdens de weekend tochten die we door het land maakte. Wij als AAers houden ons gezien onze leeftijd wat dichter bij huis op want om nog in een tentje te kruipen dat hadden wij in het verleden genoeg meegemaakt. Ook de natuur in onze omgeving is mooi. De tocht werd weer hervat en spoedig voeren we weer op de Vaart richting Vlaardingen. Halverwege klommen we nog even in de hoge stoelen om de natuur te aanschouwen en om de vaarders aan te moedigen voor het laatste stukje naar Natsec. Daar aangekomen lagen de kajaks spoedig in de rekken en namen wij nog wat te drinken. Dat hadden we wel verdiend na zo zware tocht in die hitte.

Groet Willem Borsboom

Klik rechts op de foto voor de volgende foto.

a (001)