Toertocht in het Loetbos zondag 19 september 2021

Aanstaande zondag 19 september varen we een prachtige tocht in het Loetbos over het eeuwenoude veenriviertje de Loet in de Krimpenerwaard.

Vroeger werd het gebied rond de Loet gebruikt voor veenwinning. De vele sloten werden toen gebruikt om het water van de veenwinning af te voeren. Toen de veencultuur verdween zijn vele veenmoerasgebieden omgezet in grote percelen, polders, voor de landbouw.

Kroos op sommige plekken

In de jaren vijftig is hier een bos aangelegd; het Loetbos. De voormalige polders zijn weer teruggegeven aan de natuur. Die kreeg op de meeste plekken vrij spel. In het resterende gedeelte werd hier en daar door natuurbeschermers geholpen om de ontwikkeling van de natuur een handje te helpen.

Het gebied is de afgelopen jaren beplant met soorten die zich thuis voelen in laagveengebied. Er zijn nu elzen, wilgensoorten en populieren te vinden.  

Ook de rietorchis, zonnedauw, zuring, koekoeksbloem, moerasspirea, hop, gele lis en valeriaan kun je hier vinden. Naast veel watervogels vind je hier ook de zwartkop, tuinfluiter, grote bonte specht en de blauwe reiger.

Kortom, dit is een tocht die je niet wilt missen! De tocht is geschikt voor iedereen; jong, oud, ervaren, beginner, kajak of Canadees. Zorg voor een lekkere picknick, we nemen er de tijd voor! We verzamelen zondag om 8.45 uur om met elkaar de boten op de trailer te laden. Om 9.15 uur vertrekken we richting het Loetbos.

Graag aanmelden via de mail; toerkanovaren@natsec.nl en daarbij vermelden of je gebruik wilt maken van de trailer (vergoeding 2 euro).

De toercommissie