Groeneveldse Molen Tocht

Maandagochtend, 15 november 2021, verzamelde zich 7 peddelaars zich bij de Kanovereniging Natsec voor de Groeneveldse Molen Tocht. 3 Fietsers zouden zich later bij de groep voegen. Via de Vlaardingse Vaart, de Zijde en de Monsterwatering bereikten men de Groeneveldse Molen. De peddelaars trokken hun kajaks op de oever en werden opgevangen door de molenaar. Op het grasveldje naast de woning stonden al wat tuinstoelen en een tafel klaar.

Ieder had koffie en brood bij zich dus en dat werd met smaak genuttigd. Dick was intussen ook gearriveerd en 10 minuten later zagen zij Willem hevig zwaaiend met zijn roeimaat Cees aan komen fietsen. Sorry mannen riep Willem nog, we waren verdwaald maar dat geloofde niemand! Gewoon te laat vertrokken!

Ieder genoot van zijn warme consumptie want het was toch wel fris geweest onderweg. Gelukkig geen harde wind of regen. Na de koffie een uitgebreid verslag van de molenaar over zijn lievelingskindje: De Groeneveldse Molen. Ook de binnenzijde van de molen werd uitgebreid toegelicht. Sommige ontdekten nog wat kamertjes waar de vroegere molenaar met zijn gezin in woonde. Kleine kamertjes en iedere plekje wat nog wat ruimte bood werd benut voor aanrecht of kookplaats. De kinderen sliepen boven in de molen. Diverse trappen naar boven werden beklommen waar ook het nodige over de molen werd verteld. Af en toe keek de molenaar goed om zich heen want hij hoorde wat verhalen over hout meenemen, vet in smeer spaan of een pin! O, er is er nog één die spaart hamers!

De Pepermolen

Na de rondleiding weer naar buiten waar een nieuwe aanwinst van de molenaar was geplaatst op een veldje. Via via de Pepermolen verkregen en na veel praten met de Gemeente en andere instanties mocht hij het molentje plaatsen. Met hulp van vrienden en vrijwilligers werd de molen opgeknapt en werk deze weer. Binnen kregen we weer een mooie uitleg over de werking en de producten die er werden gemalen. Veel soorten pepers en kruiden werden hier gemalen. Enkele Natseccers kochten ook wat busjes peper.

Vertrek

Toen werd het tijd voor vertrek want de tijd vloog om. Nog even een bakje koffie waarna de molenaar werd bedankt voor zijn gastvrijheid. Mooie woorden ook van Wim die een flesje met heerlijke inhoud overhandigde. Ja de complimenten vlogen over en weer. Daarna stapte ieder weer in zijn kajak en op de fiets. Onderweg werd er nog 2 keer gestopt voor een foto momentje en bemoedigende woorden voor de peddelaars: goede vaart en wij gaan soep maken thuis!

Het was weer leuke tocht en we bedanken de organisatoren voor hun inzet.

Klik rechts op de onderstaande foto voor de volgende foto.

Groeneveldse Molen - nov 2021