Toertocht op zondag 21 november 2021

Door de Zuidwaard van de Brabantse Biesbosch

Vooraf

Het gebeurt niet vaak dat we in november nog een toertocht varen. Het enthousiasme van de leden tijdens de afgelopen tochten en het mooie weer hebben ervoor gezorgd dat we dit nu toch doen. Voor ik vertel waar we precies gaan varen, wil ik aan iedereen die meegaat het volgende vragen; Het pakken en opladen van de boten zorgt ervoor dat we dicht bij elkaar komen. Let alstublieft op de 1,5 meter afstand in de loods, gebruik mondkapjes en ga zoveel mogelijk met eigen vervoer. Ook elkaar helpen bij in/uitstappen en met elkaar pauzeren zijn risicomomenten voor het overdragen van covid. Zorg voor elkaar en voor uzelf.

Start

We varen vandaag door de Zuidwaard van de Brabantse Biesbosch en starten in de jachthaven aan de Vissershang in Hank. We steken vanaf hier het Spijkerboor over en varen de sloot van Sint Jan in. Daar varen we al snel onder het brugje van St. Jan door. Hier zien we aan de linkerkant een herinneringsbord. In de tweede wereldoorlog heeft in de Biesbosch veel verzet plaatsgevonden. Wie hier meer over wil weten, kan bijvoorbeeld de roman “De vos van de Biesbosch” van Ad van Gils of “Liniecrosser” van Jelle Simons lezen. De Biesbosch leende zich door zijn vele kreekjes goed voor het verzet.

Picknicken

We hebben een aantal mooie picknickplekken gevonden. Op de foto links picknicken we bij paalkampeerplaats de Bevert in de Biesbosch. Afhankelijk van de groepsgrootte zullen we daar of een stukje verderop pauzeren. Omdat het al wat kouder is, raden we iedereen aan om een thermoskan met warme thee en/of koffie mee te nemen. Tijdens het kanoën zelf zal je het niet koud krijgen, eenmaal aan de kant zal je voelen dat het al november is. We zullen de pauzes dus ook niet te lang maken. Via de vele kreekjes waar de Biesbosch bekend om staat, varen we een rondje om weer bij het startpunt terug te komen. De tocht is ongeveer 18 kilometer lang.

Het is nu herfst, de blaadjes vallen van de bomen en dit zorgt ervoor dat we meer kans hebben op het zien van verschillende soorten vogels. Zo hebben wij tijdens het voorvaren een aantal prachtige ijsvogeltjes gezien. In Keesjes Killeke hebben we grote groepen meerkoeten gezien. Schitterend om de witte snaveltjes van deze zwarte vogeltjes allemaal dezelfde kant op te zien zwemmen. Het wordt dus weer een prachtige tocht met veel herfstkleuren en geuren. We hopen jullie volgende week allemaal weer te zien.

Praktisch

De tocht is geschikt voor iedereen; jong, oud, ervaren, beginner, Kajak of Canadees. Zorg voor een lekkere picknick, met wat warms! Neem een zwemvest mee, handschoenen en droge kleding. We verzamelen zondag om 8.45 uur om met elkaar de boten op de trailer te laden. Om 9.15 uur vertrekken we richting de Biesbosch.

Graag aanmelden via de mail; toerkanovaren@natsec.nl en daarbij vermelden of je gebruik wilt maken van de trailer (vergoeding 2 euro) en/of een kano van Natsec.

De toercommissie

De route naar de parkeerplaats in Hank