Bloesemtocht over de Linge op zondag 17 april

We hebben weer een leuke tocht voorbereid. Dit keer een tocht waarbij we een stuk geschiedenis van Nederland kunnen bekijken en we kunnen genieten van de prachtige fruitbloesems waar de Betuwe om bekend staat. En dit allemaal vanuit je kanootje op het licht stromende water van de Linge.

De Linge

We starten aan de veerdam bij Gellicum, vanwaar we linksaf de Beneden-Linge op zullen varen. De naam Linge betekent in het Oudnederlands het lange water. De mythe is dat de Linge de langste rivier in Nederland is maar dit blijkt niet te kloppen. Voor een kanotochtje is de rivier gelukkig lang ( en mooi)genoeg. De Linge vormt een natuurlijke grens tussen Gelderland en Zuid-Holland en tussen Gelderland en Utrecht.

Fort Asperen

Fort Asperen

We komen langs fort Asperen waar we uit zullen stappen om rond te kijken op dit stukje van de Hollandse waterlinie. Rond 1845 werd het Fort bij Asperen gebouwd. Dit fort kreeg de vorm van een halve cirkel met een bomvrije geschutstoren en daar omheen een gracht met ophaalbrug. De geschutstoren van het fort diende als afsluiting van de Linge en als verdediging van de achterliggende sluizen. Tijdens de mobilisatie 1914-1918 werd bij de ingang een  wachthuisje gebouwd. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 volgde de bouw van betonnen schuilplaatsen.

Leerdam

Vanaf Fort Asperen varen we naar Leerdam. Deze stad aan de Linge staat in Nederland vooral bekend om het prachtige glas dat hier wordt gemaakt. Sinds 1765 is het dé glasstad van Nederland. We varen een rondje langs de stadswallen en komen zo ook langs het nationaal Glasmuseum. Naast glas staat Leerdam ook bekend om zijn Leerdammer kazen. Grappig genoeg wordt deze kaas niet in Leerdam gemaakt maar geproduceerd in Schoonrewoerd nabij Leerdam.

Flora en Fauna

Wanneer de bloesem in de Betuwe bloeit, is afhankelijk van het weer. De peren-, kersen-, pruimen en appelbomen staan tussen half april en half mei in bloei. De kersen en pruimen bloeien eerst, dan de peren en daarna de appels. We hopen dat er veel in bloei staat en dat dit ook vanaf het water is te zien. Ook kun je vanaf de Linge veel bekende maar soms ook zeldzame dieren zien. Mooie zwanen of de grote zilverreiger kom je over het algemeen vaker tegen, ook elders in Nederland. Maar de roerdomp, de lepelaar en zelfs de ijsvogel zie je toch minder vaak. Langs de Linge is de kans groot om deze vogels tegen te komen.

Praktisch

De tocht is geschikt voor iedereen; jong, oud, ervaren, beginner, Kajak of Canadees. Zorg voor een lekkere picknick, met wat warms! Neem een zwemvest mee, zonnebrand en droge kleding. We verzamelen zondag om 8.45 uur om met elkaar de boten op de trailer te laden. Om 9.15 uur vertrekken we richting de Linge; Adres: De Veerdam bij Gellicum

https://goo.gl/maps/UN8uuVy1gtEKSGRN6

Graag aanmelden via de mail: toerkanovaren@natsec.nl en daarbij vermelden of je gebruik wilt maken van de trailer (vergoeding 2 euro) en/of een kano van Natsec.

De toercommissie