Toertocht Westland/Ockenburgh

Zondag 16 april

Rondje voormalig getijdengebied

We zullen deze tocht starten bij Kanovereniging de Windhappers in Den Haag op de parkeerplaats van de Uithof. We varen een rondje via de Wennetjessloot, de Gantel en de Boomawatering met een uitstapje naar landgoed Ockenburgh. Het is leuk om je te realiseren dat we hier dicht bij de kust varen in een gebied wat vroeger werd beheerst door de getijden.

Knooppunten

De route hebben we zelf samengesteld maar onderweg zijn we veel knooppuntenbordjes tegen gekomen. Ook voor de kano wordt dit netwerk steeds verder ontwikkeld. We zien hier knooppunt 09 waar we rechtsaf gaan richting knooppunt 53, we varen dan in het landgoed Ockenburgh, rondom de villa Ockenburgh.

Het glastuinbouwgebied Boomawatering

We varen een deel van de route door het glastuinbouwgebied Boomawatering. De Boomawatering heeft nog steeds een belangrijke afvoerende functie voor het boezemgebied Westland richting Den Haag. De Gantel was vroeger een brede getijdekreek die werd gevormd door een wijdvertakt stelsel van kreken en die in verbinding stond met de monding van de Maas. De wateren in dit gebied waren vroeger de belangrijkste wegen voor het vervoer van de producten uit de kassen.

Landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh (24 hectare) is een ruim 350 jaar oud landgoed tussen Loosduinen en Kijkduin in Den Haag. Het landgoed is een Natura 2000-gebied én onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Je vindt er onverwacht wilde natuur, zo aan het randje van Den Haag. Rosse vleermuizen vinden een plekje achter de loszittende schors van oude, dode beuken en er leven vogels als groene spechten, boomkruipers, holenduiven en boomklevers. Vroeger werd het gebied één keer per jaar geopend voor het gewone publiek, de rest van het jaar was het alleen toegankelijk voor de jonkheren en jonk- vrouwen. Leuk om te weten dat de villa die al in 1654 werd gebouwd, na de tweede wereldoorlog 50 jaar lang is gebruikt als jeugdherberg. Dat hadden de jonkheren en jonkvrouwen vast niet goed gevonden.

Aanmelden

We verzamelen om 8:45 uur om de trailer op te laden, zodat we om 9:15 uur kunnen vertrekken richting de parkeerplaats van de Uithof https://goo.gl/maps/K4PPJuiGjWNG3vBL6

Zorg in ieder geval voor goede kleding, eten en drinken voor onderweg.

Graag aanmelden via de mail: toerkanovaren@natsec.nl en daarbij vermelden of je gebruik wilt maken van de trailer (vergoeding 2 euro) en/of een kano van Natsec.