Verslag Tocht Der 30 Bruggen

Maandag 3 augustus 2020 zijn wederom met heldenmoed alle ontberingen het hoofd geboden op de roemruchte “Tocht Der 30 Bruggen” door onze Alpha-alpha mannen (A-A). Stipt om 8.45 uur werd het materieel in gereedheid gebracht door 11 mannen onder aanvoering van Jan en Piet Willeboordse en Willem Borsboom, hoofdverantwoordelijken voor het slagen van de onderneming. Zonder hun degelijke voorbereidingen zou de tocht sowieso gedoemd zijn te mislukken. Boten om 9.00 uur te water en vertrekken.

Van meet af aan bevonden we ons op bijzonder glad water, en gedurende de gehele passage van Vaart, Boonervliet en Bommeer bleef dat zo. Dat had ons moeten waarschuwen, maar we zetten onverdroten door.
Behoedzaam en geluidloos gleden we langs ’t Jachthuis om niemand wakker te maken, we hadden immers deze keer onze eigen koffie mee….
Langs de Noordvliet met haar betoverende vegetatie en kwetsbare oevers werd en passant een bijzondere vogel gespot wat bij nadere bestudering een postduif met snipperdag bleek te zijn. Onder steeds grijzer wordende luchten bereikten we de Hofsingelbrug in Maasland, plaats voor de eerste en langste van de drie overdragingen. Met pijn in ons hart hebben we hier afscheid genomen van IJsbrand die vanwege het straffe tempo van de groep huiswaarts keerde. Hoe zou het hem die dag verder zijn vergaan?

Koffiepauze

Koffie met heel veel koek van de gebroeders Willeboordse om de moraal van de resterende 10 man hoog te houden, waarna het kleurrijke materieel met man en macht langs de Kluiskade door het dorp werd getorst, aangemoedigd door plaatselijke jeugd en bewonderd door passanten. Na een uiterst beheerste tewaterlating voor publiek in het centrum van Maasland werd het eerste deel van de Zuidgaag nog onder redelijke omstandigheden afgelegd. Maar na het ronden van de kerkterp begon de ware strijd tegen de elementen pas goed.

De mannen vonden onder de vaste bruggen van de Zuidgaag hier en daar dekking om de teisterende weersomstandigheden goed op waarde te kunnen schatten en te experimenteren met persoonlijke beschermingsmiddelen. Met bakken kwam het hemelwater op de expeditieleden afgekletterd, dit was duidelijk geen watersport meer maar een pure kwestie van overleven! Niettemin bereikten onze helden nog redelijk in het gelid de eerste hefbrug over de Oostgaag, waar de “man met de hamer” (Piet) reeds van zijn stalen ros was gestapt. Na enkele ferme dreunen verhief Piet zich als vanzelf meters in de lucht doordat de volkomen losgeslagen brug zwaar tegenwicht bleef leveren. Na een snelle passage van de groep moest Wim van der Eijk alle gewicht in de schaal leggen om de klep van dit halsstarrige “beest” weer in het gareel te krijgen en met een laatste afsluitende tik van Piet definitief het zwijgen op te leggen.

Veel regen

De weergoden bleven de expeditie echter ongenadig teisteren, ondanks de twee droge overdragen die nodig zijn bij het passeren van oude vastgelopen of teneergeslagen bruggen. Willem verzamelde ondertussen fotografisch bewijsmateriaal om de luie thuiszitters te overtuigen van de zwaarte van deze heldhaftige tocht. Onder dreigend gedonder van weergod Donar bereikten de doorzetters dankbaar en danig doorweekt om ca 13.30 uur het afdak van WSV Schipluiden, waar met klamme klamotten en kleumende klauwen de meegebrachte proviand soldaat werd gemaakt. Water, water en nog eens water. Om 15.00 uur werden de manschappen toch onrustig en viel in kleinere groepen uiteen om in hoog tempo het eindtraject in te zetten, gelijk opgaand met de laatste nadruppelende regenbui van die dag en achter hen het gloren van het mooie weer, wat ons pas bij thuiskomst in het clubhuis ook daadwerkelijk achterhaalde. Het zou de rest van die dag droog blijven…..

Zo eindigt dit verslag van de 30 bruggentocht door onze Alpha-alpha mannen van Natsec. De bruggen zijn weer geteld, het waren er 29. (of toch 30?). Het is weer volbracht. Dank aan Willem, Jan en Piet voor een geweldige ervaring!

Mark Bekink

Klik rechts op de onderstaande foto voor de volgende foto.

30 Bruggentocht - aug 2020

Toertocht Kager Plassen zondag 16 augustus

Voor zondag 16 augustus hebben we een extra toertocht gepland. We gaan naar de Kager Plassen. We zoeken daar de kleinere slootjes op, maar zullen ook stukken langs de Kager Plassen varen.

Het wordt een mooie tocht van zo’n 15 km.
Verzamelen en boten opladen bij Natsec om 8.45 uur
Vertrek om 9.15 uur.
De trailer gaat mee.
Graag opgeven of je meegaat bij toerkanovaren@natsec.nl
En neem ook je zwemspullen mee.

Verslag toertocht de Meije

Op zondag 19 juli 2020 hebben we met 17 leden op de Meije en Nieuwkoopse plassen gevaren. Helaas was Kees de Dreu verhinderd, anders hadden we nog uitleg gekregen over de legakkers en gaatjes van Apeldoorn.

Het was een aardig gekronkel door de slootjes en het was goed om de route met de gps te volgen. Onderweg gepauzeerd voor koffie met zelfgebakken cake. Voor de ‘lunch’ zijn we gestopt op een versgemaaide legakker, waar we ook konden zwemmen.

Al met al een geslaagde tocht. De route die we hebben gevaren. En meer informatie van Natuurmonumenten over het ontstaan van de Nieuwkoopse Plassen.

Klik rechts op de foto voor de volgende foto

de Meije - juli 2020

AA en appeltaart

Maandagochtend, 13 juli, verzamelde zich 12 kajakkers zich bij kano vereniging Natsec in Vlaardingen voor hun wekelijkse toch van de AA vaarders of te wel Anders Actieve! Willem is nog geblesseerd en zou even later op de fiets volgen. Willem fietste met een flink gangetje langs de Vaart en keek bij de Boonervliet en Foppenplas of hij de vaarders ergens kon ontwaarden. Niet dus, gewoon te laat vertrokken vanuit zijn flatje. Bij de wekelijkse stop van de vaarders bij ‘t Jachthuis ontwaarde hij spoedig enkele kajaks in het gras en langs de steigers. Men zat al op gepaste afstand op het terras. Willem kreeg een mooi bankje aangeboden. Er werden wat opmerkingen geplaats over jarig zijn wat de laatste 3 weken andere was overkomen maar Willem reageerde rustig: als de serveerster de juiste en een aardige opmerking zou plaatsen hij zou trakteren op appeltaart. De mannen hadden al een bestelling opgegeven en de dame vroeg aan mij: O, u bent de man van de chocolademelk! Willem antwoorden: dan heb ik zeker indruk gemaakt dat u dat zo goed weet. Ik neem choco en de mannen mogen taart bestellen. Ja daar hadden ze wel trek in. Enkele vroegen nog: ben je echt jarig Willem? Nee hoor jullie zijn gewoon aardig en we hebben nu twee mooie records: 12 kajakkers en in 1 maand 4 keer appeltaart! U begrijp dat er veel werd gelachen om dit feit want enkele dames thuis lezen ook wel eens de berichten dus die weten ook dat er niet alleen fanatiek wordt gepeddeld maar ook wordt gesnoept!

Weldra kwamen weer wat mooie verhalen voorbij uit het verleden. Ja de keren dat iemand om valt of verkeerd instapt komen regelmatig weer in beeld. Willem was volgens de verhalen de laatste die half onder een bruggetje scheef kwam te hangen waardoor de kajak vol liep en hij drijfnat uit de kajak kroop. Gelukkig hadden enkele mannen wat reserve kleding bij zich. Het werd steeds drukker op het terras: wandelaars, fietsers en ook nog wat andere, ons onbekende, kajakkers wisten ‘t Jachthuis te vinden voor een koffiestop.

Met 12 kajaks op de foto

Toen werd het weer tijd voor de terugtocht. Eerst nog een foto maken want dat record van 12 kajaks moest vastgelegd worden. Het duurde wel even voor ieder in zijn kajak zat. Een jacht moest nog even uitwijken maar kon er net langs. Ja hoor daar kwamen de twee laatsten aan en toen was de AA ploeg compleet. Snel wat foto’s gemaakt en toen stoven de boys, nog nagezwaaid door de medewerkers van ’t Jachthuis, de Middelvliet in voor de terugtocht. Willem fietste snel rond de Foppenplas om langs de Vlaardingen Vaart een plekje te zoeken voor nog wat actie foto’s. Bij de houtenbrug dacht ie een mooi paadje te vinden maar hij kwam bedrogen uit. Een diep plas met modder deed hem afstappen want hij stond in één keer stil. Schoenen onder de blubber en de wielen van de fiets zagen er niet uit maar hij had een mooi stil plekje. De peddelaars waren verrast Willem weer te zien met camera in aanslag. Na de laatste foto kroop Willem tegen het dijkje op want die sluiproute ontweek hij nu en spoedde zich naar Natsec. De kajaks werden in de loods gelegd en Willem maakte zijn fiets met een emmer water modder vrij! Toen was het tijd om naar huis te rijden om thuis weer wat actie verhalen te vertellen.

Klik rechts op de onderstaande foto voor de volgende foto.

AA records - juli 2020

Toertocht de Meije, zondag 19 juli 2020

Volgende week zondag gaan we weer een toertocht varen op de Meije en de Nieuwkoopse plassen. We starten die dag bij het dorpje Noorden. Via de Vlietsloot en wat kronkelige watertjes varen we naar de Meije, die we ruim 4 km zullen volgen. Daarna slaan we rechtsaf en komen via wat slootjes uit bij de Noordeinderplas. En uiteindelijk na wat plassen en slootjes komen we weer op de Vlietsloot uit waar de trailer staat.

Al met al wordt het een mooie afwisselende tocht van zo’n 18 km.
Verzamelen en boten opladen bij Natsec om 8.45 uur
Vertrek om 9.15 uur.
De trailer gaat mee.
Graag opgeven of je meegaat bij toerkanovaren@natsec.nl
En neem ook je zwemspullen mee.

Kajak reddingen oefenen

De afgelopen 2 zondagen hebben we met een klein groepje beginnende kajakkers reddingen geoefend. De eerste dag hebben we gezien hoe we de lage steun kunnen gebruiken. Waar moet je op letten als je met de kajak een stukje naar de kant gaat zwemmen. En hoe je op je achterdek kunt klimmen en een stukje met je kajak zwemmen. En dan via het achterdek in je kajak stappen. Daarna hebben we geoefend met de x-redding.

De tweede dag stond er een harde koude wind. We hebben dan ook eerst op de Vaart, uit de wind wat geoefend en zijn toen tegen de wind in over de Boonervliet naar de Foppenplas gevaren. Dat was iets teveel wind en hebben we op de Boonervliet nog een paar reddingen gedaan. Als met al was het erg leuk om te doen samen met een stel enthousiaste deelnemers.

AA tocht met verrassingen

Afgelopen maandag weer een leuke tocht gevaren met verrassingen: Willem kwam weer langs op de fiets en Jan vierde zijn verjaardag! Dus Willem had er een scherpe neus voor want er werd weer getrakteerd op appeltaart. Ja de week ervoor was ie verhinderd want toen trakteerde Peter op appeltaart. 2 Weken daarvoor was ie er wel en toen was er ook al taart dus Willem zal zich regelmatig laten zien! Ja er wordt wat afgesnoept door de oudjes maar ze verbranden het wel op de terugtocht naar Natsec. Dick toonde trots zijn nieuwe kajak aan Willem. Jan had zijn kajak verstopt of was dat uit voorzorg vanwege de Corona afstand! Via de Middelvliet peddelde ze terug naar Vlaardingen. Willem is door blessure verhinderd om in de kajak te kruipen dus met een groet nam hij afscheid van de AA’ers en fietste verder naar Maassluis voor zijn trainingsrondje.

Alternatief voor Elfstedenweek

3 jaar terug zou een groep Natseccers weer meedoen met de Elfstedenweek. Dat is toen helaas niet doorgegaan. Dit jaar gaat het helaas niet door: Het is uitgesteld naar volgend jaar.
Ik had die week al verlof aangevraagd. Ik wil graag in die week gaan varen, het liefst met andere leden van de kanovereniging. Wie wil ook peddelen / kamperen / trektochtje maken?
Mail je idee/voorstellen naar: gerardina64@gmail.com

Laat daarin weten:
a van welke datum tot en met welke datum je kan / wil.
b heb je vervoer
c is er vervoer voor de boot
d welk soort boot betreft het? (open kano, kayak)
e weet je al een camping, als je wil kamperen.

Groetjes, Anja Quast

Cursusaanbod

Na de Open Dag is het de gewoonte om een beginnerscursus te geven voor de nieuwe leden. Die wordt de gedurende vier weken gegeven op de dinsdagavond van 19:30 – 21:00 uur, te beginnen op dinsdag 30 juni 2020. Nieuwe leden krijgen van het bestuur een uitnodiging om mee te doen. Uiteraard is iedereen vrij om hieraan mee te doen. Na de cursus kan iedereen zich goed uit de voeten in een kajak. En tevens wordt ook één avond het canadeesvaren geoefend.

Verder geeft Patrick ook een viertal clinics voor de iets gevorderde kajak vaarders. Die zijn erop gericht om de kajaktechnieken verder bij te schaven. De clinics worden tegelijk met de beginnerscursus gegeven, op de dinsdagavond van 20:00 – 22:00 uur. Hierin worden behandeld:
1. Voorwaarts varen
2. Boogslagen en Opkanten
3. Stuurslagen
4. Slepen
Je kunt je hiervoor opgeven bij Patrick Dousi, via zeekanovaren@natsec.nl

Komende zondag, 28 juni 2020, gaan we reddingen oefenen. We starten om 10:00 uur. Aanmelden bij Ruud Oosterhof, via zeekanovaren@natsec.nl

Geslaagde Coronavrije toertocht

Afgelopen zondag zijn we met een groep kanoërs vanaf Natsec vertrokken voor een toertocht door de polder. Dit zou de eerste Coronavrije toertocht zijn. Vooraf zijn de deelnemers geïnstrueerd om zich vooral aan de regels te houden omtrend de Corona en minimaal 1,5 meter afstand te houden.

We zijn om 10 uur vertrokken richting de Vlieten. Nog ruim voor de Boonervliet zijn we van het water af gegaan om 5 meter lager via een smal slootje naar de Zweth te varen. Eenmaal in de Zweth kom je in een heel ander terrein en vaar je tussen de weilanden. Vervolgens hebben we de bordjes gevolgd en zijn we via de Slinksloot naar het aquaduct over de A4 gevaren. Daar zijn we gestopt voor de lunch.

Na een ruime pauze met zelfgebakken cake en appeltaart zijn we weer in de kano gestapt en via de Zweth en de Slinksloot naar het gemaal gevaren. Via een smal slootje konden we iets verder doorvaren. Daar hebben we overgedragen en konden we bij een steiger weer instappen. Als daar nu niet net een sloepje had gelegen. In de Vlaardingse Vaart was iedereen weer op bekend terrein en waren we al snel weer op weg naar de kanovereniging.

Al met al was het een geslaagde tocht. Vooral omdat de meesten nog nooit in de polder hadden gevaren en dit toch heel anders was dan een rondje over de Vlieten. De route staat hier en bij de kanoroutes.
Klik rechts op de foto hieronder om meer foto’s te zien.

Poldertocht - juni 2020