Het beeld van Jongkind

Eerste paal voor het fundament van beeld van Jongkind

De AA-ers hadden begrepen dat het beeld van de schilder Jongkind al zou zijn geplaatst. Dus gingen ze op maandag 20 mei j.l. daar eens kijken. Het zou verrezen moeten zijn op de kade waar de Vlaardingervaart en de Trekvliet elkaar ontmoeten: Het Schouw. Maar daar ontbrak het beeld nog. Wel was er een aantal mensen bezig met het slaan van de eerste paal voor de fundering. Ons werd door initiatiefnemer Tessa Kleizen van The Art Foundation verteld dat het beeld op 2 juni zal worden onthuld.

Het beeld zal worden geplaatst als herinnering aan de schilder Johan Bartold Jongkind ( 1819-1891) die hier in het verleden vaak tekeningen heeft gemaakt. Het wordt 2,25 m hoog en zal een groen patina uitstraling krijgen waardoor het goed zal passen in het landschap.
Er is al een modelletje van te zien op internet.

Model van het beeld van Jongkind


In het Museum Vlaardingen wordt vanaf 18 mei t/m 29 september een tentoonstelling van werken van Jongkind getoond, die zeer de moeite waard is.

Onthulling van het beeld van Jongkind

Op 2 juni varen er boten vanuit Maassluis, Vlaardingen en Schipluiden naar de opstelplaats. Onderweg wordt informatie over de schilder gegeven. Zie https://www.eventbrite.nl/e/tickets-jongkind-aan-boord-maassluis-62177972991?aff=efbneb. Er zullen kunstenaars in de geest van Jongkind staan te schilderen langs de trekvaart route die hij veel bevoer en waar hij langs wandelde. Deze schilderijen zijn later in juni te bezichtigen in een expositie in Gallery RitsArt aan de Veerstraat te Maassluis.
Om 14:00 uur wordt het beeld onthuld. Met de kano, de fiets of wandelend is dit moment ook mee te maken. Dus kom gerust langs!
De maker van het beeld Rob Houdijk kan net zo snel schetsen als Jongkind. In Museum Vlaardingen kunt u dit weekend, tijdens de open atelierdagen Vlaardingen (zondag 26 mei) de kunst afkijken en zelf een poging wagen. Daarnaast komt er in Museum Maassluis een display waarin de ontwikkeling van de Jongkind te zien is.
Daarnaast kun je op 15 juni bij maanlicht de polder in om te schetsen als Jongkind. Op 16 juni werk je deze schetsen uit in olieverfschilderijen allemaal onder leiding van de Duitse kunstenares Corinna Weinar.
Op open monumentendag in september heeft u nog een kans om theater aan boord mee te maken.
Zo wordt er een stukje historie van ons Midden-Delfland met vele activiteiten opnieuw leven in geblazen.

De AA-ers voeren na het bezoek aan de opstellingsplaats nog een rondje over de Foppenplas en dronken nog koffie bij Het Jachthuis. Op de terugweg weerklonk nog steeds het geluid van de heimachine over de Vlietlanden: het beeld wordt kennelijk goed gefundeerd. Jongkind staat dan straks met beide voeten vast in de grond. Daardoor zullen we nog vaak van zijn aanblik kunnen genieten en misschien maakt hij van ons dan ook nog eens tekeningetje?
Meer info? Klik op één van de volgende links.
https://www.wos.nl/-standbeeld-voor-schilder-jongkind-in-midden-delfland/nieuws/item?1109916
http://kunst.middendelfland.net/jongkind/jongkind.htm
https://museumvlaardingen.nl/nieuws/detail/nieuwe-tentoonstelling-museum-vlaardingen
– https://www.art foundation.nl Hier staan ook links naar de tickets voor de boottochten vanuit Vlaardingen en Schipluiden en andere activiteiten.

Dick van der Velden

Pinksterweekend Waterland en Eilandspolder 7 – 10 juni

7 tot 10 juni is het weer zover, het Pinksterweekend!! De toercommissie heeft besloten om Pinksteren dit jaar te vieren in Noord Holland.

We gaan varen in 2 gebieden: Waterland en de Eilandspolder. Weids groen land begrenst het water. Dotters en boterbloemen in de slootkant. Het ontstaan van het gebied gaat terug tot na de laatste ijstijd. Toen overspoelde de hoger geworden zee dit deel van Nederland voortdurend, waardoor er een metersdikke kleilaag ontstond, een soort waddengebied. De zeegaten langs de westkust raakten daardoor afgesloten en het drassige gebied erachter werd voortaan alleen gevoed door regen- en rivierwater. Het waddengebied veranderde langzaam in een moeras waar vooral veel mos groeide, maar ook later riet, wilgen, elzen en berken. De afstervende vegetatie stapelde zich op tot een dik veenmospakket van een meter of zeven. Daardoor stroomden kleine riviertjes richting de toenmalige Zuiderzee. De Die’en en Ae’en die we passeren zoals de Uitdammer Die, de Ooster – en kerk Ae zijn restanten van de oorspronkelijke veenstromen.

Kampeervereniging De leek

Ons kamp is bij de Kampeervereniging De leek.
http://www.kvdeleek.com/

We zijn welkom bij kampeervereniging De Leek. Zij beheren en onderhouden met hun leden een kleine, rustige camping op een prachtige locatie tussen Broek in Waterland en Monnickendam, even ten noorden van Amsterdam. De camping ligt aan het meer De Leek tussen diverse natuurgebieden en is de perfecte uitvalsbasis om het veenweidelandschap van Waterland en de historische vissersdorpen aan het IJsselmeer te ontdekken.

De vereniging telt 40 leden met een eigen vaste sta-caravan plaats. Voor het dagelijkse beheer en het ontvangen van bezoekers zijn er twee beheerders die dit werk op vrijwillige basis uitvoeren. Het onderhoud aan het terrein wordt zo veel mogelijk door de leden zelf uitgevoerd. De laatste jaren wordt dat, met steun en advies van Landschap Noord-Holland, op een zo natuurlijk mogelijke manier gedaan, zodat het terrein steeds beter opgaat in het historische veenweidelandschap. Zij stellen de prachtige camping graag open voor kampeerders die het landschap en de rust waarderen.

Wat we gaan varen

Op zaterdag 8 juni varen we vanaf de camping via Broek en Waterland, Zuiderwoude naar Monnickendam en dan weer terug naar de camping. Een rondtocht van ca 18 km, vol afwisseling over oude stroomgeulen die onderling verbonden zijn door kronkelende poldertochten en langs karakteristieke dorpjes.

Op zondag 9 juni gaan we met de trailer naar Graft en maken een schitterende tocht in de Eilandspolder. We varen langs De Rijp, Schermerhorn, Grootschermer en Noordeinde. Een rondtocht van ca 18 km door vogelrijk veenweidegebied en langs karakteristieke dorpjes.

Op Maandag 10 juni bent u vrij om te vertrekken wanneer u maar wilt, er is dan door ons geen tocht gepland.

Een aantal deelnemers zal al vrijdag vertrekken. Op dit moment weten we nog niet precies op welk terrein we mogen staan, dit is mede afhankelijk van het aantal deelnemers. Neem op de camping even kontakt op met de beheerder. Maar een aantal deelnemers verwachten we op zaterdagochtend 8 juni.

Opgeven bij de toercommissie

Als u wilt meevaren is het nodig dat u zich opgeeft bij de toercommissie. Die houdt ook contact met de camping en kan, bij onverhoopt slecht weer, iedereen bereiken als de tocht niet doorgaat. Laat ook weten met hoeveel personen en tenten u meegaat, wanneer u gaat en of u uw eigen of een verenigingskano op de trailer wilt laten vervoeren of alles met eigen vervoer meeneemt. Besef wel dat er maar beperkt ruimte is op de trailer. We laten nog weten wanneer we de trailer laden zodat u kunt meehelpen op te laden.

Laat gauw weten of je meegaat.

Open dag Natsec zondag 16 juni 2019

16 juni vanaf 10:00 uur

Kijken en doen voor kinderen en volwassenen op een prachtige plek aan de Vlaardingse Vaart.

Ooit afgevraagd of kanoën iets voor jou is? Er liggen bij kanovereniging Natsec verschillende soorten kano’s om te bekijken en uit te proberen. Vele vrijwilligers staan klaar om uitleg te geven en zo nodig te helpen.

Op zondag zullen bij Natsec de leerlingen van muziekdocente Caroline Groeneveld een muziekoptreden geven.

Bekijk op je gemak de kano- en kajak tentoonstelling die je een beeld geeft van de veelzijdigheid van het kanovaren.

Natsec heeft een speciale ‘Open dag aanbieding’ een introductiecursus voor mensen die niet zeker weten of kanovaren iets voor ze is. Speciaal voor VADERS is er, zolang de voorraad strekt, gratis een gevulde kano voor bij de koffie beschikbaar. Alle deelname is gratis (behoudens de introductiecursus), de kantine is open.

Monstersche Sluis

Roeiteam Port of Rotterdam

Roeiteam Port of Rotterdam had met de Pasen een mooie tocht voor de boeg vanuit Rotterdam over de rivier de Nieuwe Maas naar Maassluis. Willem als stuurman had als doel als eerste roeisloep door de Monstersche Sluis te varen. Op zondag 28 april vertrok het team om 12.15 uur uit de 1e Eemhaven richting Maassluis. Nabij Vlaardingen nog even afstoppen voor een grote ferry die uit de Vulcaanhaven kwam. Het tij was gunstig want de ebstroom begon nu steeds meer in ons voordeel te werken. Wij waren rap in de haven van Maassluis waar de eerste toeschouwers ons al stonden op te wachten. Het bleek dat vele vrijwilligers van de Monstersche Sluis op de hoogte waren van onze komst. Willem had van te voren contact met Willem Fortuin en de sluismedewerkers gelegd voor goede afspraken qua tijden van passage en dit had geleid tot een bericht op hun site. Wij werden hartelijk toe gesproken en men maakte foto’s van onze doordocht in de haven. Altijd een mooi gezicht die oude panden met langs de kade diverse sleepboten waaronder de Furie.

Bij de sluis aangekomen zagen we nog veel meer vrijwilligers met camera’s in aanslag voor het vastleggen van onze doorvaart naar het Westland. We moesten nog even wachten op een gunstige waterstand ter voorkoming dat er teveel zout/brakwater de sluis en de Vlieten in zou stromen. We hadden zelf ook alle tijd voor een praatje, foto’s maken en de inwendige mens voorzien van wat eten en drinken. Toen was het grote moment aangebroken. De sluiswachters opende de sluisdeuren en de toeschouwers verdrongen zich rond de sluis om onze invaart vast te leggen. De roeiers genoten er ook van want dit was eens wat anders dan een training of wedstrijd. Gezellig roeien en hier en daar een praatje maken. Dit alles werd vastgelegd door diverse fotograven waaronder Jasper Slier die ons later een hele serie foto’s zou toesturen. De slagroeiers gaven nog 2 slagen met de riemen en voorin trokken 2 roeiers de sloep naar binnen. De sluis was te smal om te roeien.

Klik hier om verder te lezen

Toertocht 101 bruggetjes, maar dan een beetje anders. Zondag 19 mei 2019

De maandelijkse kanotocht, georganiseerd door de toercommissie is in de Krimpenerwaard. Aanvankelijk stond de 101 bruggetjestocht op het programma, maar nadat we deze hadden voorgevaren besloten we een nog mooiere tocht, ook met veel bruggetjes, aan te bieden.

We beginnen in het Loetbos. De Krimpenerwaard, het gebied waar onder meer het Loetbos in ligt, werd vroeger voornamelijk gebruikt voor veenwinning. Sporen hiervan zijn nog steeds te zien in de vele sloten in het gebied. Die werden gebruikt om het water van de veenwinning af te voeren. Toen de veencultuur verdween zijn vele veenmoerasgebieden omgezet in grote percelen, polders voor vooral weidebouw.

Langs het gebied stroomt het riviertje ´de Loet´, een rivier met groene oevers. In de jaren 50 is het Loetbos aangelegd (ca 170 ha groot) en strekt zich over een lengte van 10 km langs het oude veenriviertje. We varen niet alleen in dit gebied maar gaan de polder in en varen via de Ringvaart naar Berkenwoude en komen via Zuidbroek weer in de Loet. Vanwege de hoogteverschillen van de waterniveaus moeten we wel een aantal maal kort overdragen.

De geschatte lengte van de tocht is zo’n 16 km en goed te doen voor beginners.

Mensen die mee willen kunnen zich vooraf aanmelden bij de toercommissie via emailadres: toerkanovaren@natsec.nl

Mocht de tocht onverhoopt niet doorgaan dan kunnen wij u dit vooraf laten weten. U kunt daarbij ook aangeven of u gebruik wilt maken van de trailer voor vervoer van uw kano.

We verzamelen om 8:45 bij Natsec.  Verwachte terugkomst tijd bij Natsec is tussen 16:00 en 17:00.

Met vriendelijke groet,
de toercommisie.

Nieuwe sleutelcode per 6 mei

Sleutelcode

Met ingang van maandag 6 mei 2019 zal de sleutelcode van de loodsdeur worden veranderd. Hiermee wordt de veiligheid bevorderd. Vooraf zal de code bekend worden gemaakt aan diegenen die inmiddels de contributie voor 2019 hebben betaald. Degenen die nog niet betaald hebben ontvangen de code nadat de contributie is betaald.

Meer informatie?
Mail naar: ledenadministratie@natsec.nl

Verslag AA Poldertocht

Zouteveensepolder

Maandagochtend waren de AA-ers weer vroeg op de Vereniging van Natsec aanwezig. Deze ochtend werd er een tocht gevaren door de Zouteveensepolder met een koffie stop bij de familie Mak. Renee en Dick wonen in een mooie woonboot op een idyllische plek met rondom weilanden en een enkele boerderij. De plek, op een voormalige boomgaard waarvan nog enkele verschillende fruitbomen zijn overgebleven, wordt al generaties lang als recreatie en nu als permanente huisvesting gebruikt. In de loop der jaren is de grond en bebouwing grondig gerenoveerd en vernieuwd. Wij als AA club waren er, via Wim van der Eijk, uitgenodigd voor een bakje koffie en een praatje. Dat leek ons wel wat want tijdens eerdere tochten door de polder hadden we dit leuke plekje al vaker gezien en waren wel nieuwsgierig om dit van heel dichtbij te zien.

  

Om 9 uur vertrokken 9 peddelaars richting de overdraagplaats aan de Vlaardingervaart, nabij de boerderij De Reigerhof. Ook benutte wij het tweede steigertje bij de Boerderij De Zonnehoeven. Het overdragen verliep vlot maar enkele gleden haast onderuit of waren even hun kajak kwijt in het smalle slootje. Al snel dreven er wat kajaks rond waarin de peddelaars het instappen van de overige gade sloegen. Ook Willem was weer druk in de weer met zijn camera om mistappen vast te leggen!

Lees hieronder verder wie er een nat pak haalt en voor de foto’s

Continue reading

Verdwenen molens tocht 12 mei 2019

Verdwenen molens tocht

De Fluisterboot zal op 12 mei weer een tocht maken langs de verdwenen molens naar de Groeneveldse molen.  Mooie gelegenheid voor vermoeide kanoërs om zich eens te late verwennen.

Zie:  https://srvv.nl/vf/index.php/zondag-12-mei-tocht-langs-de-verdwenen-molens

Jan Willeboordse en Dick van der Velden zullen de molenplaatsen markeren met witte molentjes. Jan heeft de voorraad aangevuld en waar nodig gerepareerd.

 

Verslag toertocht Den Haag

Toertocht Den Haag

Afgelopen zondag hebben we een toertocht door Den Haag gevaren. We waren met een gezellige groep van 16 kanoërs. Het was een mooie afwisselende tocht met verrassend veel groen. We zijn opgestapt in het Westbroekpark en geëindigd in het landgoed Clingendael. Ondertussen uitleg gehad over oa. kazematten, Hotel des Indes. En we hebben Panorama Mesdag vanuit een andere hoek gezien.

  

Dit is de route die we hebben gevaren. De foto’s zijn hieronder te zien.
klik rechts op de foto voor de volgende foto
Den Haag - april 2019

Toertocht Den Haag, Clingendael 21 april 2019

Aanstaande zondag 21 april  is het weer zover.


De maandelijkse kanotocht, georganiseerd door de toercommissie van Natsec, gaat door Den Haag!!
De tocht die wij voor u in petto hebben is een zeer afwisselende tocht met de nodige historie en mooie natuur.

We beginnen in het Westbroek park naast de ambassade van Nigeria en slingeren via de Haagse binnenstad en het Malieveld naar het mooie landgoed Clingendael.
In de binnenstad is, vanwege de hoge kademuren, maar één uitstap plek. Deze plek is dan weer wel bij het Westeinde ziekenhuis, u ziet, de toercommissie denkt ook aan uw welzijn. Onderweg zullen er wat lage bruggen gepasseerd moeten worden, maar laat dit vooral de pret niet drukken!!.

De tocht is geen rondje, dus bij vertrek worden de trailer en enkele auto’s eerst naar het eindpunt gereden.
De geschatte lengte van de tocht is zo’n 16 km en goed te doen voor beginners.

Mensen die mee willen kunnen zich vooraf aanmelden bij de toercommissie via emailadres: toerkanovaren@natsec.nl

Mocht de tocht onverhoopt niet doorgaan dan kunnen wij u dit vooraf laten weten. U kunt daarbij ook aangeven of u gebruik wilt maken van de trailer voor vervoer van uw kano.

We verzamelen om 8:45 bij Natsec.  Verwachte terugkomst tijd bij Natsec is tussen 16:00 en 17:00.

Met vriendelijke groet,
de toercommisie.