Geschiedenis

Kanovereniging Natsec

De geschiedenis van de kanovereniging Natsec in Vlaardingen begint in 1980. Dan organiseert het Gemeentelijk Sportbureau een aantal cursussen kanovaren. Dit omdat de overheid het sporten wil bevorderen en daarmee de gezondheid van de burgers. Een aantal cursisten richt in 1981 een vereniging op. Deze heet Natsec. De naam (in de Eskimo-taal) verwijst naar zeehond. Vanaf de oprichting groeit het aantal leden snel to ca 200.

De verenigingsaccomodatie

Het eerste bestuur huurt voor 5 jaar een gedeelte van de stal van een boerderij aan de Willemoordseweg in Schipluiden, als clubhuis en stalling. Met hulp van de gemeente Vlaardingen wordt in die periode een definitieve locatie gevonden in de Broekpolder naast de daar aanwezige jachthaven Callenburgh.
In 1991/1992 wordt daar een loods gebouwd waarin kano’s gestald kunnen worden en waarin ook verenigingsaccommodaties zoals een kantine en kleedkamers een onderdak vinden. Natsec krijgt financiële hulp van de gemeente. Door het uitgeven van obligaties onder de leden kan de financiering worden rondgemaakt. De watersportvereniging De Fuut in Vlaardingen zorgt voor tijdelijk onderdak.

Het clubgebouw van Natsec

De nieuwe locatie wordt feestelijk geopend door de Vlaardingse wethoudster die met een grote Canadese kano vanuit de stad Vlaardingen naar de locatie komt.
natsecCH-4.jpg

Kanotochten

Vanaf het clubhuis worden door de leden kanotochten ondernomen in Midden-Delfland en het Westland. Maar ook elders, bijvoorbeeld in de Biesbosch, wordt gevaren. Ook gezinnen gebruiken Natsec als basis voor vakantietochten, soms zelfs gaan ze naar Zweden, Frankrijk of Duitsland. De kano wordt dan wel op de auto daarheen vervoerd.

De meeste leden hebben zelf een eigen kano. Natsec heeft ook een aantal kano’s, bedoeld om kennis te kunnen maken met de eigenschappen van verschillende types. In 1998 wordt een 11 persoons Canadese kano aangeschaft. Daarmee wordt wekelijks gevaren in de eigen omgeving maar ook elders bijvoorbeeld op de Weser in Duitsland of op de Friese meren. Onderweg wordt dan altijd door de deelnemers gekampeerd.
natsecC11-3.jpg

Kanopolo

Van 1986 tot 1995 speelt een aantal leden kanopolo. Op de huidige locatie is daarvoor een geschikte plaats. In 1991 en 2000 wordt een herenteam zelfs Nederlands kampioen. Er is ook een gemengd team dames/heren. Het herenteam speelt een keer een wedstrijd tegen de toenmalige wereldkampioen Australië. In 2014 bestaan er plannen voor een herstart van de tak.

Allerlei activiteiten

Jaarlijks is er een eskimoteercursus. Vrijwilligers van Natsec werken mee aan instructies aan scholen en maken tochten met personeel van bedrijven en/of andere verenigingen. Medewerking wordt verleend aan grote evenementen zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse Survivalrun in de Broekpolder. En bij schaatstochten fungeert de clublocatie als vertrekpunt.
In de kantine of op het terras ontmoeten de leden elkaar, soms worden daar lezingen gehouden over gemaakte tochten, veiligheid of de natuur. Vaak gaat dat samen met het verorberen van pannenkoeken vergezeld van een lekker drankje.

En verder

In 2013 vindt herschikking plaats van het buitenterrein dat nu mede gebruikt wordt door de Scouting Wesselgroep en de Fluisterboot. Met de naastgelegen watersportvereniging De Kulk zijn enkele samenwerkingsovereenkomsten.
Natsec is van af de oprichting lid van de Nederlandse Kano Bond die in 2012 fuseert met het Watersportverbond. De kanovereniging is medeoprichter van de Watersportbelangenvereniging Midden-Delfland.

Geschiedenis van Vlaardingen

Dit stuk is ook gepubliceerd op Geschiedenis van Vlaardingen.