De trapkano

Trapkano

De eerste keren dat wij ermee werden gezien, werd er door onze mede-leden wat plagerig gedaan…
‘Aaaaah…. wat jullie doen is ‘vals spelen’’. Maar inmiddels voelen wij ons wel geaccepteerd met onze eenpersoons trap-kano’s.
Stiekem zijn er ook diehard kanoërs die willen weten hoe dat dan werkt en of het eigenlijk wel fijn varen is, met zo’n groot ding.
Ja, het is fijn. En dat is een understatement. Ik vind het de uitvinding van de eeuw en ben er zo blij mee dat ik niet moet uitkijken dat straks heel Vlaardingen ermee rondvaart want dan is het gedaan met de rust rondom de vlieten en dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Lees verder onder de foto.

Ik ben een grotere fan dan mijn partner Jan. Die vaart het liefst met zijn opvouwbare Mini catamaran op de Grevelingen. Maar als er geen wind staat gaat hij toch graag mee en varen we zo naast elkaar in onze eigen kano. Gelukkig is dat nog vaak genoeg. Kan of wil hij niet mee de Vlieten op dan is er altijd wel een vriend of vriendin, (schoon)dochter of zoon die me wil vergezellen, dan in de kano van Jan. Het voelt echter ook veilig en stabiel genoeg om er alleen op uit te gaan, wat ik regelmatig doe.
Ik ben inmiddels wat geoefender en maak een aardige vaartje, zo rond de 6 á 7 km per uur.

De trapkano heeft een uitneembaar trapsysteem waarbij de benen – en daardoor de flippers in het water – een heen-en-weer gaande beweging maken (dus geen ronddraaiende beweging). Omdat mijn benen, zoals bij de meeste mensen, veel sterker zijn dan mijn armen kan ik het trappen veel langer volhouden dan het peddelen met de armen. Hierdoor is het mogelijk langere tochten te maken zonder al te moe te worden. Ideaal voor mensen die klachten hebben aan nek, schouders, rug en/of armen. Met een kleine hendel aan de linkerhand wordt het roer bediend.

Diverse modellen

De trapkano is verkrijgbaar in diverse modellen. Kort en breed voor vissers of brandingsvaren, langer en wat smaller (maar nog erg stabiel) voor langere tochten.
De prijs is ca 3000 euro. Dat is best veel, maar de trapkano heeft erg weinig onderhoud nodig. Af en toe een schroefje aandraaien en een smeerbeurt is voldoende. Na het varen peddelsysteem eruit, (verstelbaar) stoeltje inklappen en kano afdrogen is alles.
Het enige wat ons wat tegenvalt is dat de kano’s vrij zwaar zijn. Het lukt mij zeker in mijn eentje de kano vanuit het loods in het water te krijgen en er weer uit.
Op de auto meenemen kan, maar is niet heel gemakkelijk. Hiervoor en ook voor evt overdragen moet je echt met zijn tweeën zijn. Dus tochten met een ander startpunt dan Natsec hebben we eigenlijk nog niet gedaan. Wellicht komt dat nog.

Voor meer informatie over de trapkano kan gegoogled worden op bijvoorbeeld www.trapkano.nl, het adres van de trapkanowebshop in Loosdrecht. Ook daar kan een proefvaart gemaakt worden. Op youtube staan filmpjes om het systeem wat beter te kunnen bekijken.
Uiteraard kan iedereen ook bij mij terecht voor evt vragen. Mijn emailadres en telnr zijn bekend bij het bestuur.

Pien Odijk