De windas draait weer lustig

Na een uitgebreide inspectie werd in april 2024 vastgesteld dat de windas/overtoom bij de Zonnehoeve nog in puike conditie was voor een nieuw seizoen met demonstraties met een echt schuitje.

Op 11 mei werd begonnen voor een bijzonder publiek: een aantal, prachtig gekostumeerde leden van de groep Het Salet. Deze groep verbleef op het terrein van de Zonnehoeve en maakte van hieruit nog tochtjes in de omgeving per postkoets en trekschuit. Dat leverde prachtige plaatjes op. Zie hiervoor ook: Trekschuitvaart 11 mei 2024 – Het Salet. Verder werden er op die dag nog twee demonstraties gegeven voor het publiek.

Op 29 juni werd drie maal een bootje over de overtoom/windas gezet. Hiervoor kwam, in het kader van de Historische Vlaardingse Trekvaart Dag steeds een groep toeschouwers aan per Fluisterboot uit Vlaardingen. Deze groepen bezochten eerst het Melkmuseum Zonnehoeve en kregen daarna een uitleg over én een demonstratie van de werking van de windas. Alles bij elkaar een hele organisatie maar zeer geslaagd.

En dan wordt er al weer een nieuwe demonstratie dag voorbereid, nl op 14 september ter gelegenheid van de Open Monumentendag en de Historische Midden-Delflandse Trekvaart Dag. Zie hiervoor ook: Historische Trekvaartdag Midden-Delfland 2024 – PUUUR Midden-Delfland (puuurmiddendelfland.nl)

Er zullen dan twee demonstraties worden gegeven nl. om 12.00 uur en 14.30 uur. Bezoek dan ook het Melkmuseum. Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar Verbinding. Dit sluit mooi aan op de naast de windas gelegen Ecologische Verbindingszone. Zie hiervoor: Midden-Delfland is nu nóg groener – Provincie Zuid-Holland

Wie zo’n demonstratiedag eens zelf wil ervaren als windasmeester kan zich op geven bij Wil Boonstra, email: wilboonstra64@gmail.com. De windas wordt bediend door een leuke groep vrijwilligers van Natsec. We kunnen nog wat versterking gebruiken. Wil je ook Windasmeester worden? Meld je dan aan bij Wil Boonstra. Maar voor alle andere Natseccer is dit een mooie gelegenheid om eens rustig langs deze evenementen te varen en lekker uit te stappen.

Wil Boonstra en Dick van der Velden, 9 augustus 2024