Canadees varen

Het Canadees varen wordt tegenwoordig ook wel genoemd: open kanovaren. Deze discipline in het kanovaren stamt oorspronkelijk van de Indianen af uit Canada. Typische kenmerken van de Canadese kano zijn o.a.de omhooggetrokken voor- en achterpunt. Voor het voortbewegen gebruikt men een steekpeddel, dit is een 1-bladige peddel ook wel pagaai genoemd.

In het algemeen wordt met twee vaarders gevaren. De achterste vaarder doet naast de voortstuwing tevens de koerscorrectie. De Canadees-vaarders behoren eigenlijk geknield en met hun zitvlak op een schuin geplaatst zitplankje of bankje te varen. In de praktijk zitten de meeste vaarders rechtop. De lengte van de canadeese kano’s, geschikt voor 1-, 2-, 3- of 4 personen, kan variëren tussen 4 meter en 5,50 meter. Het breedste gedeelte van de romp is max. 0,90 cm. Er bestaan ook groepsboten voor 10 tot 14 personen. Deze zijn tot 10 meter lang.

natsecTT-1.jpg

Het Canadees varen is uitermate geschikt voor gezinnen met kleine kinderen en voor kampeertrektochten.

De Canadees is in het algemeen een stabiel vaartuig. Er is meestal veel ruimte voor bagage.
Bij een Canadees stuurt de achterste persoon door middel van een stuurslag. De andere persoon zit geheel voorin de boot. Bij een eenpersoonsboot zit de vaarder in het midden van de boot en vaart met de stuurslag.

Er zijn veel variaties in de soorten van slagen bijvoorbeeld boog- en trekslag.
Er is wel enige instructie en oefening nodig om de basistechniek onder de knie te krijgen. Moeilijk is het niet. Afhankelijk van de vorm van de romp kan er zowel op wildwater als op meren, vaarten en plassen worden gevaren. De Canadese kano is in principe niet geschikt voor zeetochten.

Voor grootwater is het noodzakelijk de boot te voorzien van een zeildek met zgn. mangaten welke afgesloten kunnen worden met een spatzeil.

De kano kan op het dak van een personenauto worden vervoerd. Op dakdragers met de open kant naar beneden en bevestigd middels twee sjorbanden om de romp en de voor- en achterboeg met lijnen vastgezet. Voor korte loopafstanden is een kanowagentje erg handig.

Een aanzienlijk aantal Natsecleden beoefent het Canadees varen.

Informatie,  email: canadeesvaren@natsec.nl

Tochtverslagen

Een verslag van onze kanotocht in Zweden (augustus 2015)