Grootwater varen

Deze discipline omvat zowel het varen op zee als op grootwater. Daarbij kan je denken aan de Zuid-Hollandse en Zeeuwse meren en plassen wordt gevaren. Zeevaren is een sociale kajakdiscipline. Je hebt elkaar nodig om veilig een tocht te kunnen maken. Zeevaren alleen is nooit en te nimmer toegestaan.

Naast een goede conditie moet de zeekajakker ook beschikken over goede kanotechnieken. In de spelregels staan de uitrustingseisen waaraan de vaarder/ster en kajak minimaal moeten voldoen.

Eisen

De minimale eisen zijn dat je kajakervaring hebt, je zeekajak zeewaardig is, je uitrusting en kleding geschikt is voor het varen op zee.

Verder zijn er strenge gedragsregels. De zeevaarder moet beschikken over goede technieken zoals boogslagen, lage en hoge peddelsteun, een goede voorwaartse peddeltechniek. Hij, of zij, moet diverse reddingstechnieken beheersen. Het beheersen van de eskimorol is geen must maar is wel aan te bevelen. Ook het brandingvaren hoort tot de eisen.

Al deze technieken leer je stapsgewijs tijdens trainingstochtjes op de Vlaardingervaart op de dinsdagavond, op cursusavonden in het zwembad of tijdens trainingen in het zwembad en tijdens introductietochten op zee of het grote water.

Verder is kennis van de theorie ook noodzakelijk want op zee word er gewerkt met kaart & kompas, en is het belangrijk dat je weet hoe je gebruik maakt van de getijden tijdens je zee- en/of grootwatertochten. De theorie valt te leren uit boekjes en tijdens theorieavonden waarin alles over het zeevaren wordt verteld.

Spelregels 

De spelregels bij zeekajaktochten zijn beschreven in onderstaand document

Spelregels Grootwatervaren

Kanotochtje Haringvliet

Meer weten? Stuur een email: zeekanovaren@natsec.nl