Kanopolo

De wedstrijd discipline binnen Natsec is kanopolo, een jonge en dynamische balsport in speciaal ontworpen kayaks. Kanopolo is in het verleden ook wel de “sport voor totale gekken” genoemd maar niets is minder waar. Kanopolo is een sport waarbij kracht en techniek samenkomen met teamwork en spelinzicht. Zonder de benodigde kracht en techniek kun je niet sprinten en gooien maar zonder samenwerken en tactiek kun je varen en gooien wat je wilt, een wedstrijd winnen is ook een kwestie van slim samenspelen en gaten zoeken in de verdediging van de tegenstander.

Kanopolo wordt gespeeld op zowel buitenwater als in zwembaden, waar het spelletje oorspronkelijk uitgevonden werd om in de winter in een zwembad ook iets te doen te hebben. Het speelveld meet 40 bij 23 meter, bij kleinere baden wordt het veld natuurlijk aangepast. Een team bestaat uit minimaal 5 spelers met maximaal 3 wisselspelers. De sport wordt vaak in toernooivorm gespeeld aangezien een wedstrijd “maar” twee keer tien minuten, met twee minuten pauze, duurt. Die twintig minuten is het vaak vole bak varen dus je bent echt wel moe. Op toernooien speel je ongeveer vier a vijf wedstrijden per dag en jureert je team ook zoveel wedstrijden. Voor de rest is het genieten van het zonnetje en lekker langs het water kijken naar andere wedstrijden. Wil je meer weten over kanopolo en wat Nederland allemaal al bereikt heeft in de sport, kijk dan eens op de http://www.kanopolo-oranje.nl/

In Nederland is kanovaren en kanopolo in het bijzonder vrij klein. Je kunt het overal in het land wel spelen maar voor een wedstrijdje naar het volgende dorp rijden zoals bij de meeste grotere sporten als hockey, voetbal, volleybal etc. gaat niet. Daarom worden vaak toernooien gehouden en ook de Nederlandse Competitie wordt gespeeld gedurende drie toernooiweekenden. De overige weekenden kun je dus naar toernooien in binnen- en buitenland waarbij met name de internationale toernooien prachtig zijn om te doen. Daar speel je ook tegen teams van over de hele wereld met soms verrassende resultaten. Zo heeft het toenmalige Natsec herenteam in het verleden tijdens het toernooi van Ieper gewonnen van de kersverse dames-wereldkampioenen uit Engeland. Dit leidde tot de prachtige uitspraak van één van de dames tegen haar coach: “But coach, this wasn’t supposed to happen!”.

natsecKP-1.jpg

Natsec heeft een groot assortiment aan verenigingsboten, peddels, helmen, spatzeilen en natuurlijk de verplichte zwemvesten. Wanneer je eens wilt kennis maken met deze unieke sport, neem contact op met de de kanopolo commissie kanopolo@natsec.nl. Of kom eens langs op de zondagmiddagtraining van 12:00 tot 14:00 (winterperiode). Zodra het weer lichter wordt ’s avonds gaan we door de week ook weer het water op, op dinsdagavond van 20:00 tot 21:30.

Op dit moment heeft Natsec alleen nog een volwassenen team maar in het voorjaar van 2015 willen we beginnen met een jeugdteam. Lijkt je kanopolo wel vet om te doen, ben je ouder dan 10 jaar en heb je minimaal zwemdiploma B kom dan eens met je ouders naar de zondagmiddag clubmiddag en geef je op voor de kanopolokennismakingsdag in april! Je leert kanovaren en natuurlijk gaan we kanopolo spelen.

Kom langs en doe mee!

Michiel  Verhoef, email: kanopolo@natsec.nl