Zeekajaktocht op de Grevelingen

Vandaag hebben we met een groep van 11 kano’s gekanood op de Grevelingen. We zijn gestart vanaf de Werkhaven Bommenede.

20150712_143549 20150712_143619

De route die we hebben gevaren: Zeekanotocht Grevelingen – juli 2015.html

Of op: Afstandmeten

De groep bestond uit de harde kern van zee-kajakkers van Natsec, aangevuld met nieuwsgierige leden. Onder hen waren drie mensen die nog niet eerder op groot water hebben gevaren. De twee heren zijn beide omgeslagen. De dame heeft zich kranig geweerd en genoten van de heftige golven.

De wind was pittig, oplopend tot vijf met uitschieters naar zes. Daar heeft de tochtleiding de route op aangepast. Toch hebben we veel golven gehad en zijn een aantal mensen omgeslagen. Door het oefenen van de reddingen op de Vlaardingsche Vaart zaten zij weer snel in hun bootjes.

Vanaf de start zijn we in colonne gevaren naar boei nummer 10. Voorop steeds de minst geoefende kajakkers . Liep de groep te ver uiteen dan riep de tocht leider, Jan Smit, iedereen weer bij elkaar en gingen we na een kort briefing weer verder. Vanaf boei 10 zijn we dwars over de vaargeul naar het eilandje de Archipel gevaren. Het varen was hier even wennen. Hadden we tot hier tegen de wind in gevaren, wat over het algemeen prima gaat, vanaf hier hadden we een flinke wind in de rug! De golven waren vrij onvoorspelbaar, soms ook vanaf de zijkant. Zie dan maar eens richting de groene boei te varen. En dan nog richting de goede groene boei!  En als je eenmaal hebt ontdekt dat je op de verkeerde afkoerst, hoe  kom je dan weer op de goede koers. Spannend stukje. Maar op het moment dat je de golven accepteert, wordt het behalve spannend ook erg leuk.

Een korte lunch op de Archipel omdat de wind aantrok. Daarna zoveel mogelijk in de luwte terug gevaren naar het startpunt.

De tochtleiding heeft de tocht goed begeleid. Steeds rekening houdend met de (on)mogelijkheden van alle kajakkers. Hierdoor heeft iedereen genoten van een mooie tocht.

Op naar de volgende tocht!