Varen op zee

De afgelopen twee zondagen hebben een aantal leden op zee gevaren.P1000387

De eerste zondag was een windstille dag.

Het idee was om branding te gaan varen, spelen op de golven.

Omdat het de voorgaande dagen…

….oostenwind was geweest en op de zondag zelf windstil, was er weinig branding. Besloten is toen om wat verder de zee op te varen, richting de uitmonding van de Nieuwe Waterweg in de zee. Daar is duidelijk te zien waar het zoete water met  het zoute zeewater mengt. Ook zijn daar zo nu en dan golven te vinden als er een grote boot naar buiten of naar binnen vaart.P1000393

Voor mij was het voor het eerst om de zee op te varen.Brandingsvaren had ik wel eerder gedaan.Maar de zee op, waar je de overkant niet meer kunt zien ( en weet dat die veel te ver weg is), dat vond ik erg spannend. Samen met een aantal leden van de Dordtse kanovereniging de Dajaks en zeer geoefende leden van Natsec voelde ik me veilig genoeg om dit eens te proberen.

Hoe fantastisch is het om op die grote zee de deining te voelen. Om de grote schepen langs te zien varen, om de kleine vissersschepen aan het werk te zien. Om te spelen in de golven die we vonden bij de pier. Of die we kregen toegeworpen door een enthousiaste loods. Voor herhaling vatbaar.

P1000391

Zo gingen we de week erna weer! Ik kon niet wachten om weer het grote water op te gaan. Gingen we vorige week de zee op bij Hoek van Holland, deze zondag gingen we naar Ter Heide. Het groepje was iets kleiner en dit keer alleen van Natsec. Eenmaal bij de zee zag het er geheel anders uit dan de week ervoor.  Veel golven, ongeveer vijf á zes achter elkaar. De laatste behoorlijk hoog. Meestal gaan de zeevaarders spelen op de branding en voorbij de branding ook een stuk de zee op. Omdat ik nog een beginner ben op zee, werd besloten om eerst maar eens te leren varen in de golven. En dan niet alleen maar tegen de golven invaren, maar juist de golven van de zijkant laten komen en ervaren wat dat met de stabiliteit van jou en je boot doet. Omgaan en weer boven komen, met vallen en opstaan dus. Heerlijk om te spelen in de golven, te voelen dat je makkelijk uit je bootje kunt komen als je omgaat. Te weten dat er mensen om je heen zijn die je kunnen redden indien nodig. En de algehele solidariteit, ook de anderen zijn ooit zo begonnen en gunden mij de rust om te leren omgaan met de golven. Niet meteen teveel doen met het risico dat je daarna niet meer durft. Voor mij was het die zondag een stap te ver om de branding door te varen en de zee op te gaan. En dat was goed. De anderen hebben zich prima vermaakt, een zeehond dichtbij de boot gehad en ook soms omgegaan. De volgende keer ga ik zeker de branding door om over de zee naar een ander stukje branding te varen.

P1000388P1000392P1000390

Ben je enthousiast geworden? Laat het weten, ook voor jou is dit IMG-20151101-WA0008IMG-20151101-WA0007mogelijk.

Ingeborg de Haan-Wemmers