Cursus KajakVaardigheid A bij k.v. Natsec 2016

Cursus KajakVaardigheid A bij k.v. Natsec 2016

Dit voorjaar wil ik leden van kv. Natsec de mogelijkheid geven mee te doen aan een cursus KajakVaardigheid A. Het doel van de cursus is dat de deelnemer aan het eind van de cursus een betere en vaardigere kajakker is geworden. Het certificaat KajakVaardigheid A vormt de basis van de verdere kajakopleidingen die het Watersportverbond biedt.

Vanaf 1 januari 2016 zijn er een paar zaken in de opleidingen veranderd. Wie nu bijvoorbeeld een opleiding/cursus zeekajakvaren wil volgen met aan het eind van de cursus het diploma ZeeVaardigheid (kajakvaardigheidniv. 3) moet eerst een tweetal andere certificaten halen. Te weten het eerder genoemde KajakVaardigheid A en de KajakVeiligheidsTest (KVT). Ook bij de andere kajakdisciplines zoals het WildWatervaren gaat dit traject lopen. Deze certificaten heb je later ook nodig als je bijvoorbeeld verenigingsinstructeur wilt worden.

De bovengenoemde diploma / certificaten zijn geen verplichtingen om te kunnen gaan kajakken maar vormen meer een referentiekader voor organisatoren van kajakactiviteiten. Wie in het bezit is van bijvoorbeeld ZeeVaardigheid kan gemakkelijker mee met zeetochten die door organisatie zoals de NZKV, peddelpraat, TKBN of andere kanoverenigingen worden georganiseerd.

Organisatoren mogen er dan namelijk vanuit gaan dat de bezitter van het certificaat / diploma de vaardigheden en kennis beheerst die gesteld worden als eisen behorende bij het certificaat / diploma. Heb je dus de ambitie om ooit een vaardigheidsbrevet te halen of om kano- of kajakinstructeur te worden dan is dit de eerste officiële stap in die richting.

Wat leer je tijdens de cursus KajakVaardigheid A?

Tijdens de cursus leer je natuurlijk alle basispeddeltechnieken zoals voor- en achterwaarts varen, boogslagen om je kajak te sturen, de lage steun om in lage golfjes omslaan te voorkomen en zijwaartse trekslagen om je zijwaarts te verplaatsen plus nog andere kajakvaardigheden om beter in je kajak te zitten. Daarnaast is er een stukje theorie over de diverse kajaks en kajakdisciplines, groepsgedrag op het water, wat te doen met iemand die is omgeslagen. Maar ook hoe draag je een kajak naar het water of wat is een veilige manier van je kajak vervoeren op de auto of trailer.

Bij voldoende geïnteresseerden (minimaal 4 en maximaal 12) wil ik de cursus starten in maart op de eerste dinsdagavond van de maand. De cursus zal 4 avonden beslaan in maart en april waarin theorie- en praktijkles word gegeven en 1 praktijkdag waarin alles zal worden geëxamineerd door een bevoegd instructeur van het Watersportverbond. De praktijk-dag wil ik plaats laten vinden in mei op een nog nader te bepalen locatie. Aan de praktijk-dag zullen kosten verbonden zijn.
Op dinsdagavond 9 februari is er een info-avond over de cursus en de mogelijkheden daarna.

Indien je 9 februari niet kan komen maar wel geïnteresseerd bent meld je dan aan via zeekanovaren@natsec.nl. t.n.v. Patrick Dousi.

Informatie over de vaardigheidsbrevetten vind je ook op de site van het Watersportverbond.

http://kano.watersporters.nl/zeekajakvaren/opleidingen-en-vaardigheden

http://www.nzkv.nl/downloads

PPherfstkamp logo-NZKV