Verslag Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Een avondtocht langs de lichtsculpturen van het Amsterdam Light Festival, zoiets stond er een paar weken geleden op de agenda. Voor mij zou net de kerstdrukte achter de rug zijn en de tocht zou mooi nog in mijn vrije week vallen. Met enig voorbehoud de datum in mijn agenda gezet en daarna mij volledig geconcentreerd op de drukke werkweken in December.

Tussendoor kwamen er app-jes van Dolf en Ruud over rondstralende lampjes die verplicht zijn, waar die te kopen, maken etc. met als gevolg natuurlijk de begeleidende foto’s van “geslaagde” versies van een rond schijnend witlicht op petjes, mastjes etc.

Na het nieuwe jaar nog maar eens contact genomen met Ruud hoe het met de inschrijvingen stond en ook de weersverwachting in het oog gehouden. Het leek erop dat het op de geplande datum droog en minder winderig zou zijn. Van Ruud het antwoord gekregen dat de C11 vol zat en dat er 8 kajakkers mee zouden gaan. Ook ik stond al op de lijst.

Hieronder gaat de tekst verder en staan er nog meer foto’s

De voorbereiding

Donderdag 3 januari, de middag gebruikt om mijn rond schijnend witlicht in orde te maken en mijn kanospullen bij elkaar te rapen. Volgens de omschrijving zou de tocht ongeveer 11 km lang zijn en verwachtte ikzelf dat we daar een kleine twee uurtjes over zouden varen. Met dat in mijn achterhoofd extra warme kleding ingepakt. Als ik bij Natsec arriveer zijn de meeste er al. De C11 is al eerder uit elkaar gehaald en op haar trailer geladen. De acht zeekajaks gaan op de grote trailer en met zoveel mogelijk mensen in zo min mogelijk auto’s reizen we naar Amsterdam.

Ruud en Ingeborg hebben geregeld dat we bij K.V. Zeeburg te water kunnen en tevens gebruik mogen maken van deze locatie om ons om te kleden, wat een luxe en gastvrijheid. Rond half acht worden we opgevangen door één van de leden van Zeeburg, krijgen tekst en uitleg over het varen in Amsterdam en daarna worden we uitgezwaaid.

Door de grachten

Om klokslag acht uur vertrekken 8 met diverse lampjes voorziene kajaks en de volle C11 naar het centrum van Amsterdam. Het is donkerder dan je zou verwachten en de lampjes zijn redelijk zichtbaar. De kajaks, C11 en de bemanningen zijn een stuk minder goed zichtbaar als de groep wat langgerekter wordt. Bij het Zeevaartmuseum begint het lichtspektakel en daar vandaan steken we netjes als één groep over naar het sluisje van de Herengracht. Meteen is het filevaren achter de rondvaartboten die met massa’s toeristen ook hierlangs varen. Gelukkig is het één richtingsverkeer op de gracht en hoeven we alleen op te letten waar de lichtsculpturen zijn en de boten voor en achter ons in de gaten te houden. Met een rustig tempo varen we als een groep eendjes achter de C11 aan waarbij Ruud en Frits-Jan regelmatig even voorop varen om te kijken of een doorgang vrij is bij het passeren van een brug. Naast de lichtsculpturen zijn ook de grachtenhuizen, woonboten en verlichte bruggen mooi te bewonderen vanaf het water.

Ik probeer van alle objecten een foto te maken maar fotograferen vanuit de kajak met een klein toestel zonder flits blijkt een tikkie lastig. Veel onscherpe foto’s door de lange sluitertijd maar soms blijk ik toch nog een mooi plaatje te hebben geschoten. Eigenlijk sneller dan verwacht bereiken we het einde van de Herengracht, hier moeten we even wachten opdat de kleinere rondvaartboten de scherpe draai naar de Brouwersgracht kunnen maken waarna wij er achteraan piepen. Via het laatste stukje van de Singel komen we bij het water voor het Centraal Station. Hier moeten we extra opletten omdat veel rondvaartboten aan- en afmeren. Wat is er trouwens veel veranderd, ik herkende het bijna niet meer. Gelukkig staan St. Nicolaas kerk en Centraaal station nog goed in het zicht en wist ik daardoor weer waar we waren. Zodra we voorbij het CS zijn zetten we koers naar NEMO waar het laatste lichtkunstwerk is, de brug tussen Nemo en CS. Hier is meer ruimte en rust. Voorbij NEMO steken we weer over naar het Scheepsvaart museum. Het blijkt dan alweer half tien te zijn geweest. Geen van ons heeft het gevoel dat we al weer zolang onder weg zijn. Al die tijd is het gelukkig droog gebleven en viel de wind ook mee. Echt koud heb ik het niet gehad maar misschien denken ze in de C11 daar toch een beetje anders over.

Om tien uur zijn we terug bij K.V. Zeeburg. Ruud heeft de sleutel gekregen dus we kunnen ons weer even opwarmen in de kantine en warm omkleden. Na een warme kop thee en koffie, opladen en vertrekken. Klokslag middernacht zijn we weer terug in Vlaardingen en kijken we allemaal terug op een geslaagde avondtocht langs bijzondere lichtobjecten.

De route staat op afstandmeten.nl

Klik rechts op de foto voor meer foto’s
Amsterdam Light Festival - jan 2019