Het beeld van Jongkind

Eerste paal voor het fundament van beeld van Jongkind

De AA-ers hadden begrepen dat het beeld van de schilder Jongkind al zou zijn geplaatst. Dus gingen ze op maandag 20 mei j.l. daar eens kijken. Het zou verrezen moeten zijn op de kade waar de Vlaardingervaart en de Trekvliet elkaar ontmoeten: Het Schouw. Maar daar ontbrak het beeld nog. Wel was er een aantal mensen bezig met het slaan van de eerste paal voor de fundering. Ons werd door initiatiefnemer Tessa Kleizen van The Art Foundation verteld dat het beeld op 2 juni zal worden onthuld.

Het beeld zal worden geplaatst als herinnering aan de schilder Johan Bartold Jongkind ( 1819-1891) die hier in het verleden vaak tekeningen heeft gemaakt. Het wordt 2,25 m hoog en zal een groen patina uitstraling krijgen waardoor het goed zal passen in het landschap.
Er is al een modelletje van te zien op internet.

Model van het beeld van Jongkind


In het Museum Vlaardingen wordt vanaf 18 mei t/m 29 september een tentoonstelling van werken van Jongkind getoond, die zeer de moeite waard is.

Onthulling van het beeld van Jongkind

Op 2 juni varen er boten vanuit Maassluis, Vlaardingen en Schipluiden naar de opstelplaats. Onderweg wordt informatie over de schilder gegeven. Zie https://www.eventbrite.nl/e/tickets-jongkind-aan-boord-maassluis-62177972991?aff=efbneb. Er zullen kunstenaars in de geest van Jongkind staan te schilderen langs de trekvaart route die hij veel bevoer en waar hij langs wandelde. Deze schilderijen zijn later in juni te bezichtigen in een expositie in Gallery RitsArt aan de Veerstraat te Maassluis.
Om 14:00 uur wordt het beeld onthuld. Met de kano, de fiets of wandelend is dit moment ook mee te maken. Dus kom gerust langs!
De maker van het beeld Rob Houdijk kan net zo snel schetsen als Jongkind. In Museum Vlaardingen kunt u dit weekend, tijdens de open atelierdagen Vlaardingen (zondag 26 mei) de kunst afkijken en zelf een poging wagen. Daarnaast komt er in Museum Maassluis een display waarin de ontwikkeling van de Jongkind te zien is.
Daarnaast kun je op 15 juni bij maanlicht de polder in om te schetsen als Jongkind. Op 16 juni werk je deze schetsen uit in olieverfschilderijen allemaal onder leiding van de Duitse kunstenares Corinna Weinar.
Op open monumentendag in september heeft u nog een kans om theater aan boord mee te maken.
Zo wordt er een stukje historie van ons Midden-Delfland met vele activiteiten opnieuw leven in geblazen.

De AA-ers voeren na het bezoek aan de opstellingsplaats nog een rondje over de Foppenplas en dronken nog koffie bij Het Jachthuis. Op de terugweg weerklonk nog steeds het geluid van de heimachine over de Vlietlanden: het beeld wordt kennelijk goed gefundeerd. Jongkind staat dan straks met beide voeten vast in de grond. Daardoor zullen we nog vaak van zijn aanblik kunnen genieten en misschien maakt hij van ons dan ook nog eens tekeningetje?
Meer info? Klik op één van de volgende links.
https://www.wos.nl/-standbeeld-voor-schilder-jongkind-in-midden-delfland/nieuws/item?1109916
http://kunst.middendelfland.net/jongkind/jongkind.htm
https://museumvlaardingen.nl/nieuws/detail/nieuwe-tentoonstelling-museum-vlaardingen
https://www.theartfoundation.nl Hier staan ook links naar de tickets voor de boottochten vanuit Vlaardingen en Schipluiden en andere activiteiten.

Dick van der Velden