Ouder worden en toch blijven kanoën

We hebben als AA-ers, op het terras van het Jachthuis gesproken over het onderwerp “Ouder worden en toch blijven kanoën?”. Waar loop je zo al tegen aan? Dat is bijvoorbeeld dat het transport van de kano moeilijk wordt en dat je niet meer zo makkelijk in en uitstapt. Het varen valt meestal nog wel mee hoewel je natuurlijk niet meer zo makkelijk achterom kijkt of je maatjes nog het tempo kunnen bijhouden. Voor veel van deze problemen zijn binnen Natsec in de loop der jaren al oplossingen gevonden.

Als je gezamenlijk gaat varen kan je het transport van de kano met 2 personen doen. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een groepje zoals de AA. Bij zo’n groep kan je ook altijd hulp krijgen bij het in- en uitstappen. Door nijvere werkers binnen Natsec zijn ook handige hulpmiddelen gemaakt zoals het van Gijnsteiger en het Boekestijnsteiger. En verder heeft het Recreatieschap in Midden-Delfland allemaal handige “boekenplanksteigers” aangelegd. Aan de parallel gelegde planken kun je je makkelijk vasthouden. Misschien kan het bestuur bij de renovatie van ons aanlegsteiger ook zoiets aanbrengen?

De petspiegel

Helaas was tot voor kort nog geen adequate oplossing gevonden voor het probleem dat je moeilijker achterom kunt kijken. Gedacht is om een spiegeltje voor op de kano te monteren. Een fietsspiegeltje is bij de Action voor een luttel bedrag te koop, maar de montage daar van op een kano is nog een probleem. Er is ook wel gedacht om een spiegeltje op je peddel te plakken maar juist bij het achteromkijken heb je de steun van de peddel nodig. Maar laat er nu onlangs op de Vaart een roeier met behoorlijke snelheid tussen de groep van wel 10 AA-ers doorvaren. En hij kijkt niet achterom, maar in een heel klein spiegeltje dat op zijn pet was gemonteerd. Dus heb ik maar eens op internet gezocht en een paar dagen later heb ik een kant- en klare “RowAhead petspiegel” in huis.

En zodoende kan ik, na overleg met de voorzitter, op maandag 13 mei een exemplaar overhandigen aan één van de oudste varende Natsecleden: Jaap Zonneveld. Helaas levert het bevestigen van het spiegeltje aan de pet van Jaap nog wat problemen op: de klep is te dik. Een stukje van de klep afschuren? Of een andere pet? Jaap gaat dat nog bekijken. We horen straks graag hoe het gebruik hem bevalt. Een van de AA-ers vraagt zich nog wel af of het geheel wel blijft drijven als je pet afwaait? Maar daar vinden we later nog wel wat op.

Zo is er weer een oplossing is gevonden om toch te kunnen blijven door kanoën als je ouder wordt. Wie heeft er nog meer oplossingen voor de problemen van “ouder wordende kanovaarders”? Wellicht kan de werkgroep daar dan wat mee.

Dick van der Velden