Melkmuseum de Zonnehoeve

Op zaterdag 19 september organiseerde de werkgroep ledenactiviteiten van de Midden- Delfland vereniging een excursie naar het Melkmuseum de Zonnehoeve.

De verzamelplek voor de deelnemers was bij Natsec. Het was zonnig en de deelnemers keken hun ogen uit in de hal van de vereniging, waar een keur en kleur aan kano’s lag, vertelden Arie van Montfoort en Adriaan Baauw enthousiast over hun vereniging, de bouw van het clubhuis en de mooie kanotochten die ze regelmatig maken.

Een mini-expositie toonde de geschiedenis van de verdwenen Broekpoldermolen. Deze molen, die vanaf 1455 op het terrein van Natsec stond, maalde water uit de Broekpolder de Vlaardingse Vaart in. In 1882 werd de molen afgebroken en vervangen door een stoomgemaal. Dit gemaal werd uiteindelijk ook overbodig en afgebroken.

Dank aan Dick van der Velden voor deze mooie presentatie.

Met elkaar wandelden we vervolgens via de Vlaardingse kade naar het Melkmuseum in de stal van boerderij Zonnehoeve. Hier gaf Arja Moerman, de dochter van de bewoners van de boerderij, een toelichting op de restauratie van de stal en de inrichting tot Melkmuseum.

Boven op de dijk luisterden we naar het enthousiaste verhaal van Pia van Oord over de plannen om er een windas op te richten. De replica van de windas moet voorbijgangers een idee geven hoe boeren vroeger met een lier hun bootjes uit de lager gelegen polder de dijk over trokken naar de hoger gelegen Vlaardingse Vaart.

Eén van de deelnemers mailde ons: “Wat een geslaagde excursie door onze mooie Broekpolder was dat zeg! Ik ga gauw een kijkje nemen op de website om te kijken hoe me aan te melden als lid”.

Klik op de onderstaande foto voor de foto’s.