Toertocht op zondag 17 oktober 2021

Willem Roelofs, Meimaand te Noorden

Nieuwkoopse plassen of Kortenhoefse plassen?

Afgelopen weekend bleek maar weer waarom het voorvaren van de toertochten zo belangrijk is. Wij verheugden ons op de tocht door de Kortenhoefse plassen en met het mooie weer kon onze dag bij voorbaat al niet meer stuk. Bootjes opgeladen en de tocht richting Kortenhoef aangevangen. Daar de bootjes afgeladen, te water gelaten en na een paar slagen linksaf onder de weg door naar het Hilversums kanaal om zo in de plassen te komen. Toevallig zagen we het bordje bovenaan het tunneltje hangen: “Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober geen doorgang naar het Hilversums kanaal wegens roeiwedstrijden”. Oeps, dat is toch volgend weekend, dan is toch de toertocht gepland? En weer terug, restaurantje gezocht( helaas geen appeltaart alleen koffie) kaart op tafel en puzzelen. Kunnen we op een andere manier in de plassen komen volgende week? We zien geen mogelijkheden en besluiten om de toertocht te verplaatsen naar de Nieuwkoopse plassen.

Dus, was u helemaal in voor een tochtje over de Kortenhoefse plassen, dan moeten we u teleurstellen. Bent u echter in voor een heerlijke kanotocht door een waterrijk gebied met een prachtige flora en fauna dan kunt u komend weekend genieten van de Nieuwkoopse plassen. Het is wat minder ver rijden en minstens zo mooi. We starten de tocht in Noorden waar we de auto’s parkeren tegenover de kerk.

Het landschap

We varen door een typisch Hollands landschap van laagveenmoeras zoals dat vroeger in heel Holland te vinden was. Een aantal schilders van de Haagse school vond hier rond 1885 hun inspiratie.

THEO DE WITH

Regelmatig gingen de schilders in de 19de en 20ste eeuw naar het dorpje Noorden, aan de Nieuwkoopse Plassen. Dit werd hun geheime uitvalsbasis om het onbedorven Hollandse landschap te schilderen. Wie hier nu gaat fietsen of varen, zit meteen middenin de Haagse School. Er is daar nog weinig verandert en met een beetje fantasie waan je jezelf een eeuw terug, kijkend naar wat de schilders toen schilderden.”

Flora en fauna

Nu kunnen wij hier de lepelaar, de purperreiger en andere rietvogels, moerasvogels, weidevogels en roofvogels vinden. De groenknolorchis, watermunt, pinksterbloemen, gele plomp, krabbenscheer zij hier te vinden, al zal dit in de herfst wat minder zijn dan in het voorjaar. Zoogdieren in en om de Nieuwkoopse Plassen zijn otter, ree, noordse woelmuis, haas, hermelijn en vos. 

Praktisch

De tocht is geschikt voor iedereen; jong, oud, ervaren, beginner, kajak of Canadees. Zorg voor een lekkere picknick, we nemen er de tijd voor! Neem een zwemvest mee en droge kleding. We verzamelen zondag om 8.45 uur om met elkaar de boten op de trailer te laden. Om 9.15 uur vertrekken we richting Noorden.

Graag aanmelden via de mail; toerkanovaren@natsec.nl en daarbij vermelden of je gebruik wilt maken van de trailer (vergoeding 2 euro).

De toercommissie