C11 vaart weer iedere dinsdagavond om 20:00 uur

De C11 is de grootste kano van Natsec zoals de naam al doet vermoeden is het een Canadese Open kano voor 11 vaarders, maar met een beetje inschikken kunnen er wel een paar meer in. Door de Corona is het de laatste 1,5 jaar niet met de C11 gevaren. Nu de Corona regels versoepeld zijn vaart  de C11 weer iedere dinsdagavond om 20:00 uur.

Waar varen we?

Meestal maken we dan een rondje van een km of 10 over de vlietlanden en zijn we rond 21:30 uur weer in de kantine.

Meevaren?

Wil je een keer meevaren kom gerust langs op dinsdagavond en ervaar zelf hoe leuk het C11 varen is.

Meer weten?

Op de website van Natsec staan wat verslagen van gevaren tochten, foto’s en video van de C11 

Toertocht op zondag 17 oktober 2021

Willem Roelofs, Meimaand te Noorden

Nieuwkoopse plassen of Kortenhoefse plassen?

Afgelopen weekend bleek maar weer waarom het voorvaren van de toertochten zo belangrijk is. Wij verheugden ons op de tocht door de Kortenhoefse plassen en met het mooie weer kon onze dag bij voorbaat al niet meer stuk. Bootjes opgeladen en de tocht richting Kortenhoef aangevangen. Daar de bootjes afgeladen, te water gelaten en na een paar slagen linksaf onder de weg door naar het Hilversums kanaal om zo in de plassen te komen. Toevallig zagen we het bordje bovenaan het tunneltje hangen: “Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober geen doorgang naar het Hilversums kanaal wegens roeiwedstrijden”. Oeps, dat is toch volgend weekend, dan is toch de toertocht gepland? En weer terug, restaurantje gezocht( helaas geen appeltaart alleen koffie) kaart op tafel en puzzelen. Kunnen we op een andere manier in de plassen komen volgende week? We zien geen mogelijkheden en besluiten om de toertocht te verplaatsen naar de Nieuwkoopse plassen.

Dus, was u helemaal in voor een tochtje over de Kortenhoefse plassen, dan moeten we u teleurstellen. Bent u echter in voor een heerlijke kanotocht door een waterrijk gebied met een prachtige flora en fauna dan kunt u komend weekend genieten van de Nieuwkoopse plassen. Het is wat minder ver rijden en minstens zo mooi. We starten de tocht in Noorden waar we de auto’s parkeren tegenover de kerk.

Het landschap

We varen door een typisch Hollands landschap van laagveenmoeras zoals dat vroeger in heel Holland te vinden was. Een aantal schilders van de Haagse school vond hier rond 1885 hun inspiratie.

THEO DE WITH

Regelmatig gingen de schilders in de 19de en 20ste eeuw naar het dorpje Noorden, aan de Nieuwkoopse Plassen. Dit werd hun geheime uitvalsbasis om het onbedorven Hollandse landschap te schilderen. Wie hier nu gaat fietsen of varen, zit meteen middenin de Haagse School. Er is daar nog weinig verandert en met een beetje fantasie waan je jezelf een eeuw terug, kijkend naar wat de schilders toen schilderden.”

Flora en fauna

Nu kunnen wij hier de lepelaar, de purperreiger en andere rietvogels, moerasvogels, weidevogels en roofvogels vinden. De groenknolorchis, watermunt, pinksterbloemen, gele plomp, krabbenscheer zij hier te vinden, al zal dit in de herfst wat minder zijn dan in het voorjaar. Zoogdieren in en om de Nieuwkoopse Plassen zijn otter, ree, noordse woelmuis, haas, hermelijn en vos. 

Praktisch

De tocht is geschikt voor iedereen; jong, oud, ervaren, beginner, kajak of Canadees. Zorg voor een lekkere picknick, we nemen er de tijd voor! Neem een zwemvest mee en droge kleding. We verzamelen zondag om 8.45 uur om met elkaar de boten op de trailer te laden. Om 9.15 uur vertrekken we richting Noorden.

Graag aanmelden via de mail; toerkanovaren@natsec.nl en daarbij vermelden of je gebruik wilt maken van de trailer (vergoeding 2 euro).

De toercommissie

Klus-dag

Op zaterdag 17 september was er een klus-dag bij onze prachtige Kanovereniging.

Tien mensen hadden zich bij Fer Andeweg (de kluscoördinator) opgegeven om te komen helpen. Bij de opsomming van de klussen, rond 10:00 uur waren er echter al 14 Natseccers die de handen uit de mouwen wilden steken en tijdens de lunch telden we 28 (!!) ijverige leden. Dolf noemde het een historisch aantal en was geroerd door deze grote opkomst. De klussen die werden aangepakt waren zeer divers: kozijnen werden geschilderd, bomen en struiken werden gesnoeid, een stuk stoep opgehoogd, de dakgoot schoongemaakt, een extra buitenkraan aangelegd, de C11 geschuurd en geolied. En dan heb ik nog echt niet alles genoemd.

Iedereen bedankt voor de hulp en tot een volgende keer!

Judith van Beurden.

Klik rechts op de onderstaande foto voor de volgende foto.

Klusdag - sep 2021

Toertocht in het Loetbos zondag 19 september 2021

Aanstaande zondag 19 september varen we een prachtige tocht in het Loetbos over het eeuwenoude veenriviertje de Loet in de Krimpenerwaard.

Vroeger werd het gebied rond de Loet gebruikt voor veenwinning. De vele sloten werden toen gebruikt om het water van de veenwinning af te voeren. Toen de veencultuur verdween zijn vele veenmoerasgebieden omgezet in grote percelen, polders, voor de landbouw.

Kroos op sommige plekken

In de jaren vijftig is hier een bos aangelegd; het Loetbos. De voormalige polders zijn weer teruggegeven aan de natuur. Die kreeg op de meeste plekken vrij spel. In het resterende gedeelte werd hier en daar door natuurbeschermers geholpen om de ontwikkeling van de natuur een handje te helpen.

Het gebied is de afgelopen jaren beplant met soorten die zich thuis voelen in laagveengebied. Er zijn nu elzen, wilgensoorten en populieren te vinden.  

Ook de rietorchis, zonnedauw, zuring, koekoeksbloem, moerasspirea, hop, gele lis en valeriaan kun je hier vinden. Naast veel watervogels vind je hier ook de zwartkop, tuinfluiter, grote bonte specht en de blauwe reiger.

Kortom, dit is een tocht die je niet wilt missen! De tocht is geschikt voor iedereen; jong, oud, ervaren, beginner, kajak of Canadees. Zorg voor een lekkere picknick, we nemen er de tijd voor! We verzamelen zondag om 8.45 uur om met elkaar de boten op de trailer te laden. Om 9.15 uur vertrekken we richting het Loetbos.

Graag aanmelden via de mail; toerkanovaren@natsec.nl en daarbij vermelden of je gebruik wilt maken van de trailer (vergoeding 2 euro).

De toercommissie

Introductie SUPpen, 3 en 17 augustus

Voor alle nieuwe leden die gebruik willen maken van de SUP boards van de vereniging geef ik aanstaande dinsdagavond vanaf 18.30 korte instructie op de Sup. Ook het gebruik van de vin en de enkelband worden uitgelegd. 
Vanaf 19:30 voor iedereen die al een keer eerder op de Natsec SUPs heeft gestaan.
Voor vragen en het organiseren van andere SUP activiteiten kan je een mailtje sturen naar suppen@natsec.nl

Hartelijke peddel groet
Elize

Mooie toertocht gevaren in Utrecht

We hebben op zondag 18 juli een hele mooie toertocht gevaren in Utrecht. Kees is zaterdag nog teruggeweest met de kajak en heeft de toertocht flink aangepast. Het resultaat is een mooie tocht vanaf kasteel Rhijnauwen over de Kromme Rijn naar het centrum van Utrecht. We zijn via een mooi smal water, de Minstroom weer teruggevaren.

Klik hier voor de route. Hieronder een paar foto’s.

UPDATE Toertocht aanstaande zondag, 18 juli

Het wordt zeer waarschijnlijk een rondje in en om Utrecht. De tocht wordt zaterdag voorgevaren

Afgelopen zondag hebben wij als toercommissie de toertocht voorgevaren. Dit doen wij altijd omdat we moeten kijken of de instapplek prettig is, we de trailer goed kwijt kunnen en of de tocht is geschikt om met een grotere groep mensen te varen.

We zijn zondag om 8.50 uur vanaf Natsec vertrokken en waren om 21.00 uur weer terug bij Natsec om de boten af te laden. De tocht is ongeveer 20 km lang, wat een mooie lengte is. Onderweg bleken er helaas meer overdraagpunten te zijn dan wij hadden verwacht. Zo waren er bijvoorbeeld een aantal zeer lage bruggetjes en duikers waar alleen Ruud onderdoor kon varen. Verder bleek het niet mogelijk om een rondje te varen omdat een duiker zodanig begroeid was dat zowel overdragen als doorheen varen onmogelijk bleken (zelfs voor Ruud!).

Wij bekijken nu de opties voor een deel van deze tocht of voor een totaal andere tocht. Graag willen we op tijd weten wie er mee gaan op de tocht. Dit zou nog van invloed kunnen zijn op de keuze die we maken.

Daarom verzoeken wij iedereen die meegaat zich alvast zo snel mogelijk op te geven via toerkanovaren@natsec.nl

Zoals altijd zullen we verzamelen en opladen om 8.45 uur en vertrekken vanaf 9.00 uur. Bij aanmelden graag vermelden of je met eigen auto en/of kano komt en of je gebruik wilt maken van de trailer.

Met vriendelijke groeten, de toercommissie.

Suppen in de Weerribben

Op vakantie door Nederland met de fiets en tent met mooi en warm weer. Tijd om wat verkoeling te zoeken in de Weerribben.

In Ossenzijl in het Nationaalpark de Weerribben bevindt zich camping de Kluft; https://www.dekluft.nl Deze camping heeft een prachtig trekkersveldje waar je mooi langs het water kan staan met je tentje.

Kanoschool Herbie Bird

Vanaf de camping loop je zo naar de kanoschool Herbie Bird; http://www.herbiebird.nl/ Daar werd ik hartelijk ontvangen door Arij van der Kooij en zijn vrouw. Van Arij een supboard te leen gekregen en samen een prachtig rondje gevaren.

Dit is een heel mooi beschut gebied midden in de natuur waar je heerlijk kan suppen en kanoën.

Een aanrader voor al de suppers van Natsec!

Vriendelijke supgroeten,​ Kees Paalvast

Verslag AA Bruggentocht

Na de Corona maanden eindelijk weer een grote tocht kunnen organiseren. Maandagochtend verzamelde zich 11 kajakkers en 3 fietsers zich bij Natsec. Piet zou deze tocht weer de bruggen over de Oost Gaag openen. Willem maakte van de tocht foto’s en een verslag. Mooi weer dus ook veel wandelaars en fietsers langs de Vaart die bewonderend de kajakkers gaden sloeg. Willem en Jaap reden naar de Boonervliet waar zij de vaarders opwachten. Bij de Foppenplas ontmoette we Piet die vanaf het Jachthuis de groep begeleide. Men had deze keer voor de Middenvliet gekozen daar via deze route een extra brug werd gepasseerd. Dat leverde natuurlijk extra rekkenwerk op want ieder jaar komt de vraag: hoeveel bruggen waren het nu? Het ene jaar 29 dan weer 30 en nu 31? Later zouden we verrast worden door een extra noodbrug in Maasland. Dus weer rekenen!

Koffie met stroopwafels

In Schipluiden aangekomen bleek de grote klep van de ophaalbrug weg te zijn voor renovatie. Doch de doorvaart werd geblokkeerd door pontonnetje. Vele verzonnen weer manieren om uit te stappen zelfs Wim haalde caperiolen uit om via het pontonnetje te klunen. Gelijk werd de overdraagplaats gebruikt voor een koffiepauze. Anne kreeg het voor elkaar om over te steken via het pontonnetje om naar de bakker te gaan voor stroopwafels. We kwamen niets tekort want er waren nog meer koeken. De volgende brug lag dichtbij en is ook te laag dus er werd besloten om kajaks over straat naar de volgende instaplaats te dragen. Tot onze schrik zagen we nog een noodbrug over de Oost Gaag liggen dus de wandelmars werd voortgezet of de kajak werd voortgesleept naar de noodbrug. Sommige lage kajaks konden er onderdoor. Via de idyllische dorpskern van Maasland werd de tocht voortgezet.

De bruggen openen

Willem zocht nog wat leuke plekjes om wat foto’s te maken. Sommige deden hun best om goed voor de camera te komen. Zeker de nieuwkomers, Anne en Lennie, want die vonden deze tocht een hele uitdaging. De fietsers stonden bij de volgende brug alweer klaar. Piet ramde de keggen met een zware hamer uit de behuizing waarna met vereende krachten de brug een klein stukje werd geopend. Vaak was Jan, de expeditieleider, als eerste onder de brug door gevolgd door Cees. Een enkele brug bood flinke tegenwerking zodat ook Willem werd ingeschakeld en zelfs de bewoonster van de boerderij schoot te hulp. Zij gooide haar gewicht in de strijd en de brug zakte weer op zijn plekje. De volgende bruggen werden door Piet keurig geopend. We kwamen nog een brug tegen waarvan de kabel al jaren kapot is dus dat werd weer uitstappen. Menigeen had een natte broek of voet want de walkanten waren hier behoorlijk stijl. Jan een introducé die met ons ook de tocht wilde meemaken haalde rare capriolen uit hangende aan de brug om er zo uit te kunnen stappen.

Lunchpauze

Bij de boerderij van de Vette werden de kajaks op de wal getrokken. Zelfs met vaarder er nog in. Altijd leuk gezicht en Willem stond in aanslag met zijn camera om eventueel te water geraakte personen op de gevoelige plaat te zetten. Anne genoot van de tocht en appte wat foto’s naar het thuisfront om haar man de belevenissen te laten zien. We zochten een plekje in de schaduw om onze boterhammetjes te nuttigen. Ook de thermosflessen werden verder leeggedronken. Er werden wat spannende tochten aangehaald of belevenissen tijdens de weekend tochten die we door het land maakte. Wij als AAers houden ons gezien onze leeftijd wat dichter bij huis op want om nog in een tentje te kruipen dat hadden wij in het verleden genoeg meegemaakt. Ook de natuur in onze omgeving is mooi. De tocht werd weer hervat en spoedig voeren we weer op de Vaart richting Vlaardingen. Halverwege klommen we nog even in de hoge stoelen om de natuur te aanschouwen en om de vaarders aan te moedigen voor het laatste stukje naar Natsec. Daar aangekomen lagen de kajaks spoedig in de rekken en namen wij nog wat te drinken. Dat hadden we wel verdiend na zo zware tocht in die hitte.

Groet Willem Borsboom

Klik rechts op de foto voor de volgende foto.

a (001)

Uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering 6 juli

Dinsdagavond 6 juli 2021

Inloop 19.30 uur

Start 20.00 uur

Bijlagen en stukken staan op de site onder ‘Algemeen’ – ‘Documenten’, wachtwoord is de sleutelcode.  

Agenda:

 1. Opening van de vergadering
 2. Goedkeuring notulen najaars ALV, gehouden op 3-12-2019
 3. Terugblik 2020 en 2021
  Onder meer:
  Corona en rol Bestuur,
  Vernieuwing kantine,
  Peter Paul Ammerlaan als Coördinator Botenloods,
  Paul Verschuren als Coördinator Clubboten,
  toename aantal leden,
  start activiteiten bij Natsec.
 4. Presentatie Jaarrekening 2020 en Jaarverslag van de Penningmeester
 5. Verslag van de Kas controle commissie.
 6. Benoeming nieuwe Kas controle commissie.
 7. Benoeming bestuursleden;
  benoeming Jet Verschuren in de functie van Penningmeester
  Peter Paul Ammerlaan als algemeen bestuurslid
 8. Afscheid Bas Bol
 9. Voorstel om de schoonmaak kostendekkend uit te besteden en hiervoor de contributie te verhogen per 1-1-2022 met € 4,-
 10. Natsec 40 jaar jong, benoeming feestcommissie
 11. Rondvraag
 12. Afsluiting door de Voorzitter