Verslag Tocht Der 30 Bruggen

Maandag 3 augustus 2020 zijn wederom met heldenmoed alle ontberingen het hoofd geboden op de roemruchte “Tocht Der 30 Bruggen” door onze Alpha-alpha mannen (A-A). Stipt om 8.45 uur werd het materieel in gereedheid gebracht door 11 mannen onder aanvoering van Jan en Piet Willeboordse en Willem Borsboom, hoofdverantwoordelijken voor het slagen van de onderneming. Zonder hun degelijke voorbereidingen zou de tocht sowieso gedoemd zijn te mislukken. Boten om 9.00 uur te water en vertrekken.

Van meet af aan bevonden we ons op bijzonder glad water, en gedurende de gehele passage van Vaart, Boonervliet en Bommeer bleef dat zo. Dat had ons moeten waarschuwen, maar we zetten onverdroten door.
Behoedzaam en geluidloos gleden we langs ’t Jachthuis om niemand wakker te maken, we hadden immers deze keer onze eigen koffie mee….
Langs de Noordvliet met haar betoverende vegetatie en kwetsbare oevers werd en passant een bijzondere vogel gespot wat bij nadere bestudering een postduif met snipperdag bleek te zijn. Onder steeds grijzer wordende luchten bereikten we de Hofsingelbrug in Maasland, plaats voor de eerste en langste van de drie overdragingen. Met pijn in ons hart hebben we hier afscheid genomen van IJsbrand die vanwege het straffe tempo van de groep huiswaarts keerde. Hoe zou het hem die dag verder zijn vergaan?

Koffiepauze

Koffie met heel veel koek van de gebroeders Willeboordse om de moraal van de resterende 10 man hoog te houden, waarna het kleurrijke materieel met man en macht langs de Kluiskade door het dorp werd getorst, aangemoedigd door plaatselijke jeugd en bewonderd door passanten. Na een uiterst beheerste tewaterlating voor publiek in het centrum van Maasland werd het eerste deel van de Zuidgaag nog onder redelijke omstandigheden afgelegd. Maar na het ronden van de kerkterp begon de ware strijd tegen de elementen pas goed.

De mannen vonden onder de vaste bruggen van de Zuidgaag hier en daar dekking om de teisterende weersomstandigheden goed op waarde te kunnen schatten en te experimenteren met persoonlijke beschermingsmiddelen. Met bakken kwam het hemelwater op de expeditieleden afgekletterd, dit was duidelijk geen watersport meer maar een pure kwestie van overleven! Niettemin bereikten onze helden nog redelijk in het gelid de eerste hefbrug over de Oostgaag, waar de “man met de hamer” (Piet) reeds van zijn stalen ros was gestapt. Na enkele ferme dreunen verhief Piet zich als vanzelf meters in de lucht doordat de volkomen losgeslagen brug zwaar tegenwicht bleef leveren. Na een snelle passage van de groep moest Wim van der Eijk alle gewicht in de schaal leggen om de klep van dit halsstarrige “beest” weer in het gareel te krijgen en met een laatste afsluitende tik van Piet definitief het zwijgen op te leggen.

Veel regen

De weergoden bleven de expeditie echter ongenadig teisteren, ondanks de twee droge overdragen die nodig zijn bij het passeren van oude vastgelopen of teneergeslagen bruggen. Willem verzamelde ondertussen fotografisch bewijsmateriaal om de luie thuiszitters te overtuigen van de zwaarte van deze heldhaftige tocht. Onder dreigend gedonder van weergod Donar bereikten de doorzetters dankbaar en danig doorweekt om ca 13.30 uur het afdak van WSV Schipluiden, waar met klamme klamotten en kleumende klauwen de meegebrachte proviand soldaat werd gemaakt. Water, water en nog eens water. Om 15.00 uur werden de manschappen toch onrustig en viel in kleinere groepen uiteen om in hoog tempo het eindtraject in te zetten, gelijk opgaand met de laatste nadruppelende regenbui van die dag en achter hen het gloren van het mooie weer, wat ons pas bij thuiskomst in het clubhuis ook daadwerkelijk achterhaalde. Het zou de rest van die dag droog blijven…..

Zo eindigt dit verslag van de 30 bruggentocht door onze Alpha-alpha mannen van Natsec. De bruggen zijn weer geteld, het waren er 29. (of toch 30?). Het is weer volbracht. Dank aan Willem, Jan en Piet voor een geweldige ervaring!

Mark Bekink

Klik rechts op de onderstaande foto voor de volgende foto.

30 Bruggentocht - aug 2020